Davood

تاپیک جامع موشک هوا به سطح AGM-65 ماوریک (Maverick)

Recommended Posts

AGM-65 ماوریک یک موشک هدایت شونده تاکتیکی هوا به سطح است که برای ماموریتهای پشتیبانی نزدیک هوایی حملات ضربتی در عمق خاک دشمن و بازدارندگی دفاعی طراحی شده است.این موشک دارای توانایی دورایستایی و احتمال بالای اصابت به انواع هدف های تاکتیکی از جمله تجهیزات زرهی پدافند هوایی کشتی ها تجهیزات حمل و نقل و امکانات ذخیره سوخت می باشد.ماوریک در عملیات طوفان صحرا مورد استفاده قرار گرفت و بنابر اظهارات نیروی هوایی ایالت متحده به 85 در ضد از هدف ها اصابت کرد.ماوریک دارای یک بدنه استوانه ای و همچنین یک دماغه شیشه ای گرد برای تصویر برداری الکترواپتیکی یا دماغه سولفات روی برای عکسبرداری فروسرخ می باشد.همچنین دارای بالهای مثلثی شکل با وتر بلند و سطوح کنترل دم که تا نزدیک لبه فرار و هواپیما حمل کننده آن پیش رفته است می باشد.سر جنگی موشک نیز در بخش مرکزی بدنه قرار دارد.دارای دو نوع سرجنگی می باشد یک نوع آن قیفی شکل است که با یک فیوز تماسی در دماغه منفجر می شود و دیگری یک سرجنگی سنگین با وزن فیوز تاخیری نفوذ است که به وسیله انرژی جنبشی خود پیش از انفجار به داخل هدف نفوذ می کند.نوع دوم در مقابل هدفهای بزرگ و سخت بسیار کارامد است.سامانه پیشرانه این موشک از نوع راکت سوخت جامد که در پشت سرجنگی قرار دارد.
A-10 F-15E F-16 از جمله هواپیماهایی هستند که موشکهای ماوریک را حمل می کنند.از آنجا که هر هواپیما می تواند 6 موشک را حمل کند معمولا در خوشه های سه تایی زیر بال خلبان می تواند در یک ماموریت چندین هدف را نشانه بگیرد.موشک همچنین توانایی شلیک کن فرار کن دارد که خلبان را قادر می سازد پس از شلیک موشک فورا محل ترک کند یا در همان هنگامی که موشک اولی به سوی هدف حرکت می کند به سمت هدف دیگر حمله نماید.ماوریک می تواند در ارتفاعات بالا به اهدافی بر روی زمین شلیک کند و برد آن در ارتفاع چند هزار پایی تا 13 ناتیکال مایل می باشد.
انواع مختلف موشک ماوریک عبارتند از:
نمونه دارای هدایت الکترواپتیکی/تلویزیونی(Aو:D نمونه دارای تصویر ساز فروسرخ(G F D) یا هدایت تلویزیونی(E) نیروی هوایی ایالت متحده موشک ماوریک را تکمیل نمود و نیروی دریایی این کشور نیز نمونه فروسرخ و هدایت لیزری آن را به خدمت گرفت.
نمونه دارای هدایت الکترواپتیکی/تلویزیونی(Aو:D نمونه دارای تصویر ساز فروسرخ(G F D) یا هدایت تلویزیونی(E) نیروی هوایی ایالت متحده موشک ماوریک را تکمیل نمود و نیروی دریایی این کشور نیز نمونه فروسرخ و هدایت لیزری آن را به خدمت گرفت.
[align=center]تصویر[/align]
سرجنگی نمونه های مختلف موشک ماوریک عبارتند از:
ماوریک A:دارای سامانه هدایت تلویزیونی/الکترواپتیکی است.پس از این که پوشش حفاظتی به طور خودکار از روی دماغه موشک کنار می رود و مدار ویدیویی فعال می شود تصاویر به وسیله سامانه هدایت روی یک صفحه تلویزیونی در کابین نمایان می شود.خلبان هدف را انتخاب می کند نشانه گذار را بر روی آن قفل کرده و سپس موشک را پرتاب نماید.
ماوریک B:شبیه نمونه A است ولی سامانه هدایت تلویزیونی آن دارای توانایی بزرگ نمایی است و خلبان را قادر به یافتن هدف های دورتر و کوچکتر می نماید.
ماوریک D:دارای سامانه تصویربرداری هدایت فروسرخ است و بسیار شبیه نمونه های BوA عمل می کند اما تصویر بردار فروسرخ محدودیتهایی همچون لزوم تصویربرداری در روز و محدودیتهای جوی سامانه های دیگر را ندارد.ماوریک D می تواند گرما تولید شده توسط هدف را ردیابی نموده و نمایش تصویری از هدف را در تاریکی هوای غبار آلود یا شرایط نا مشاعد جوی ممکن سازد.
ماوریک E:این نمونه توسط هواپیماها سپاه تفنگداران دریایی ایالت متحده برای حمله به تاسیسات زمینی مستحکم تجهیزات زرهی و مبارزان سطحی به کار می رود.جستجوگر موشک از طریق اتصال با زمین یا نشانه گذاری لیزری هوابرد یک محدوده 7 مایلی در عرض و 10 مایلی جلو را جستجو می کند.در این صورت سرجنگی منفجر نمی شود و پرواز موشک عملا بی اثر می گردد.
ماوریک F:هدف گیری فروسرخ که توسط نیروی دریایی ایالت متحده مورد استفاده قرار می گیرد و به جای سرجنگی 125 پاوندی(75 کیلوگرمی) در نمونه های مورد استفاده نیروی هوایی سپاه تفنگداران دریایی ایالت متحده از یک سرجنگی 300 پاوندی(136 کیلوگرمی) استفاده می شود که دارای سامانه هدایت فروسرخ بهینه شده برای ردیابی کشتی ها می باشد.
ماوریک G:دارای سامانه هدایت یکسانی همانند نوع D می باشد با چند تغییر نرم افزاری برای ردیابی هدفهای بزرگتر می باشد.مهمترین تفاوتهای نمونه G سرجنگی نفوذی سنگین است در حالی که نمونه های ماوریک A B D دارای سرجنگی با چاشنی شکل داده شده هستند.نیروی هوایی ایالت متحده نخستین موشک ماوریک AGM-65A را در اوت 1972 به خدمت گرفت و در مجموع 25750 موشک ماوریک B و A توسط این نیرو خریداری شد.نیروی هوایی ایالت متحده نخستین AGM-65D های را در اکتبر 1983 به کار گرفت و توانایی عملیاتی اولیه فوریه 1986 حاصل شد.تحویل AGM-65G های عملیاتی در 1989 صورت پذیرفت.
[align=center]تصویر[/align]
این موشک در سال 1991 توسط هواپیماهای F-16 و A-10 به منظور حمله به هدفهای زرهی در خلیج فارس عملیات طوفان صحرا مورد استفاده قرار گرفت که نقش بسیار مهمی را در تخریب ارتش عراق ایفا نمود.
ماوریک K:چندی بعد نیروی هوایی ایالت متحده و ری تیان به اتفاق برنامه پیچیده ای را به منظور ارتقای هدایت الکترواپتیکی موشکهای هوا به زمین AGM-65 ماوریک با استفاده مجدد از سخت افزار ماوریک های قدیمی به انجام رساندند.این برنامه ارتقا جهت عمر خدماتی AGM-65 تا زمان به پایان نرسیدن عمر جستجوگر CCD آن انجام می شود.مزایای عملیاتی این طرح شامل اصمینان پذیری بیشتر قابلیت عملکرد در سطوح نوری پایین می باشد.
نیروی هوایی ایالت متحده برای خرید حدود 2500 فروند موشک برنامه ریزی نمود.اما به علت عدم تامین بودجه موفق به انجام آن نشد و در نتیجه شمار موشکهای مدنظر خود را تا حدود 1200 فروند کاهش داد.همچنین ری تیان پیشنهاد یک تغییر در برنامه را ارایه کرد که در آن به منظور کاهش هزینه های توسعه ای ماوریک ها قدیمی استفاده می شد.این توافق دو جانبه ایجاب می کرد که ری تیان موشکهای قدیمی و بخش کنترل و هدایت آنها را از نیروی هوایی خریداری نماید.
همچنین ری تیان در چارچوب این برنامه مجبور خواهد بود و بخش هدایت وکنترل 5300 فروند موشک AGM-56G را که نیروی هوایی ایالت متحده پس از جنگ خلیج فارس در سال 1991 خریداری کرده بود دوباره بخرد.CCD با قسمت مرکزی عقب بدنه موشکها که قبلا جستجوگر فروسرخ در آن نصب شده بود یکی شد و موشک جدید AGM-65K نام گرفت.
نیروی هوایی ایالت متحده ابتدا قصد داشت با ارتقای CCD در AGM-65B نمونه AGM-65H را تولید کند.موشک های اولیه یک سرجنگی 125 پاوندی داشتند اما با اجرای برنامه تغییر AGM-56 ها سرجنگی قدرتمند 3000 پاوندی بر روی آن نصب گردید و عنوان AGM-65K به آنها اختصاص یافت.ری تیان قطعات جستجوگر فروسرخ که برای CCD مورد نیاز نیستند را به مشتریان خارجی خواهد فروخت اگر چه بعضی از جستجوگرهای فروسرخ می بایست دوباره ساخته شوند اما باز هم به کارگیری مجدد بعضی ها از سخت افزارها هزینه کلی تولید جستجوگرها را کاهش خواهد داد.
در چارچوب دومین قسمت برنامه ری تیان حدود 1000 تا 7000 فروند AGM-65A خریداری و در انبارها سرد نگهداری خواهند شد.این کار ضروری بود زیرا شرکت تهیه کننده بدنه ماوریک ری تیان دیگر به تولید آنها نمی پردازد اما هنوز هم سفارشهای خارجی برای موشکهای جدید دریافت می شود.
پس از تحلیلهای جزیی و باز کردن اجزای 6 موشک معلوم شد که انبارهای سرد دارای کارایی مطلوب مورد نظر ری تیان هستند.داخل خارج موشکها پوشش ضد خوردگی دارند.اما در ماوریک جدید فقط قسمت بیرونی پوشش داده شده بود.ری تیان موشکها را جدا نموده و اجزایی را که از نظر نظامی حساسیت داشتند از قبیل سرجنگی به دولت برگرداند.
AGM-65 ماوریک یکی از پرکاربردترین موشکهای هوا به سطح است که استفاده از آن در نیروی هوایی بیشتر کشورهای جهان و تقریبا برای تمامی جنگنده ها غربی به چشم می خورد.این موشک اکنون با گذشت 33 سال از به کارگیری نخستین نمونه آن همچنان در حال سپری کردن مراحل ارتقا و بهسازی می باشد تا در قرن جدید بتواند همچون گذشته نقش مهمی در درگیریها هوا به زمین ایفا نماید.
[align=center]تصویر[/align]
مشخصات عمومی
ماموریت:انهدام اهداف زمینی از قبیل تانک کشتی و ...
شرکت سازنده:ری تیان
موتور:یک موتور جتTX-481
سرعت:1150km/h
برد در ارتفاع بالا:27km
برد در ارتفاع پایین:13km
انواع مدلها:AGM-65A/B AGM-65D AGM-65G AGM-65E AGM-65F
قطر:305mm
پهنای بال:710mm
قیمت:160,000

ماهنامه صنايع هوايي

  • Upvote 2

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دستت درد نكته داوود.ماوريك واقعا موشك مفيدي است.
اينارو هم ببينيد ،بد نیست :D
تصویر
تصویر
تصویر

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
مشخصات موشک ماوریک
وظیفه:موشک هوا به زمین هدایت شونده
شرکت سازنده:کمپانی هانگز و کمپانی رایزون
نیروی پیشرانه موشک:یک موتور با سوخت جامد با مدل
TX-481
مدل ها:
A/B,D,G,E,F
وزن لانچربه ترتیب مدل ها ازچپ به راست برحسب کیلوگرم
301.5---286---301.5---218.25---207.90
محل خدمت:نوع آ و بی در نیروی هوایی ونوع ایی واف در نیروی دریایی
قطر:30.48 سانتیمتر
مساحت باله:71.12 سانتیمتر
برد:بیش از 17 مایل تقریبا برابر 27 کیلومتر
سرعت:1150 کیلومتر در ساعت
سیستم رهگیری:
برای نوع آ و بی:تصویرساز تلویزیونی نوری
برای نوع دیی و جیی: تصویر ساز مادون قرمز
برای نوع ایی:لیزر
برای نوع اف: جستجوی مادون قرمز
کلاهک جنگی:
56.25 کیلوگرم برای مدل های آو بی و دیی با قدرت انفجار 86 پوند
135 کیلوگرم بای مدل جیی
56.25 کیلوگرم برای مدل ایی
135 کیلوگرم برای مدل اف
قیمت ها: به میلون دلار
مدل آو بی----مدل دیی----مدل ایی/اف
قیمت طرح:0----186----25.5
قیمت محصول:0----2895----627.5
قیمت تمام شده(کل):0----3063----653
تعداد:12559----23689----4115
جنگنده های توانای حمل ماوریک:
برای نوع آ و بی و دیی:
A-10,F-15E,F-16
برای نوع ایی:
F/A-18
برای نوع اف:
F/A-18,AV-8B

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

thumb_images%5B2%5D.jpg

موشک AGM-۶۵ Maverick يك موشك تاكتيكي هوا به زمين است كه جهت پشتيباني هوايي نزديك طراحي شده است. اين موشك عليه گستره وسيعي از اهداف تاكتيكي شامل ادوات زرهي، پدافند هوايي، كشتيها، وسايل نقليه زميني و تاسيسات ذخيره سوخت به نحو موثري قابل كاربرد است. AGM-۶۵ از نظر نوع سر جنگي به دو نوع تقسيم مي شود:
نوع اول داراي فيوز مجاورتي در دماغه است و نوع دوم داراي يك سر جنگي سنگين وزن با فيوز تاخيري است كه با انرژي جنبشي خود، قبل از انفجار در هدف نفوذ مي كند. از نوع اول بيشتر عليه اهداف بزرگ و سخت استفاده مي شود. سيستم پيشرانه در هر دو نمونه، يك موتور راكتي با سوخت مايع مي باشد كه در پشت سر جنگي تعبيه شده است.
موشك هوا به زمين هدايت تلوزيوني AGM-۶۵ را بايد اولين موشك ضد تانك ساخته شده براي پرتاب از هواپيما دانست. نمونه پايه اين موشك در سال 1972 وارد ارتش امريكا شد. اين مدل كه AGM-65E نام داشت داراي هدايت تلوزيوني و برد 3 كيلومتر و توانايي انجام عمليات تنها در روز و آب و هواي مناسب بود. موشكهاي هدايت تلوزيوني داراي يك دوربين بر روي دماغه خود هستند كه زير يك محفظه شيشه اي قرار داده شده است. خلبان هواپيماي خود را به طرف هدف بر گردانده و دوربين سر موشك را روشن ميكند و تصاوير به صورت مستقيم در درون مانيتور كوچك درون كابين پخش ميشوند. خلبان با كمك تصاوير اين دوربين كه قابليت درشت نمايي تصوير را تا فاصله زيادي دارد، هدف را پيدا كرده و دوربين را روي آن قفل ميكند. بعد از شليك، موشك به صورت خودكار به طرف هدف هدايت شده و در اين لحظه فقط هدف در ديد دوربين خواهد بود تا به هدف بر خورد كند. تنها مدلهاي A و ‌ ‌B ماوريك داراي هدايت تلوزيوني هستند و مدلهاي D و G و F اين موشك داراي هدايت تصوير برداري فرو سورخ است. روش هدايت فرو سرخ در واقع همان هدايت تلوزيوني مي باشد، با اين تفاوت كه دوربين داراي سيستم فرو سرخ است و ميتواند در شب نيز تصاويري با فيلتر فرو سرخ در اختيار خلبان قرار دهد. مدل E ماوريك نيز تنها مدل هدايت ليزري اين موشك ميباشد. موشكهاي هدايت ليزري به وسيله پرتوي ليزري تابيده شده از غلاف هدف گيري ليزري هواپيما به طرف هدف و دنبال كردن امواج منعكس شده ليزر از هدف، به طرف آن هدايت ميشوند. ماوريك در مدلهاي مختلف داراي سر جنگنده با وزن 56 تا 135 كيلوگرم است. اين وزن سر جنگنده براي در هم كوبيدن هر نوع تانكي كافي است. مدل D اين موشك 16 كيلومتر برد و 1150 كيلومتر در ساعت سرعت دارد . وزن سر جنگنده 135 كيلو گرم و وزن موشك 218 كيلوگرم است.

سابقه عملياتي:


موشكهاي AGM-۶۵ در طي ماموريتهاي مختلف توسط كشورهاي گوناگون به كار گرفته شده است، از جمله در طي عمليات طوفان صحرا در سال ۱۹۹۱ توسط ه[align=justify]واپیماهای F-16 و A-10آمریکایی برای حمله به اهداف زرهی عراق مورد استفاده وسیع قرار گرفت. این موشکها در نابودی ماشین جنگی عراق نقش موثری ایفا کرد. همچنین در طی جنگ ۸ ساله ایران و عراق توسط نیروی هوایی ایران به نحو گسترده ای بر ضد تانکها و سایر ادوات زرهی، کشتیها و تاسیسات عراقی به کار گرفته شد.

منبع :‌وبلاگ هوانورد

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.