rainbow

کاتافراکت‌ها : پدر هند و اروپایی شوالیه های قرون وسطا

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

به نام خدا

hyxzcgrotlxxgrmhl2rj_thumb.jpg

بازسازی شمایل یک کاتافراکت ساسانی

کاتافراکت‌ها (به یونانی: κατάφρακτος) سواره نظام سنگین اسلحه زبده‌ای بودند که وظیفه اصلی شان در هم شکستن پیاده نظام و از بین بردن آرایش سواره نظام های سبک بود هر چند که ممکن بود گاهی به عنوان نیروهای تهاجمی نیز به کار گرفته شوند. برخی مورخان آن ها را اولین شوالیه های دنیا می دانند چرا که از زره های سنگین و براق اشرافی بهره می بردند. ایرانیان به مدت حدود ۱۲۰۰ سال از دوران باستان تا قرون وسطی، از شوالیه های کاتراکت بهره بردند.

کاتافراکت‌ها با شوالیه‌ها در سده‌های میانه تفاوتی داشتند و آن این بود که ایشان دارای آن نقش اجتماعی آیندهٔ شوالیه‌ها نبودند. در تاریخ اشکانیان، سرمتی‌ها، ساسانیان، ارمنی‌ها، سلوکیان، پرگامون‌ها، رومیان و بیزانسی‌ها از کاتافراکت‌ها بهره می‌برده‌اند.

واژه شناسی

واژهٔ کاتافراکت از دو بخش κατά به معنای سراسر و φρακτός به معنای پوشیده، پاس‌داشته پدیدآمده و معنای زره‌پوش را می‌دهد. گریوپنور نام شکل دیگر کاتافراکت است که از واژه پهلوی گریوبان یعنی “محافظ گردن” – اشاره به کلاه خود- ریشه گرفته است.

پیشینه و حضور در جنگ ها

ارتش ایرانیان از اوایل قرن ششم پیش از میلاد و سراسر دوران هخامنشیان از شوالیه های سنگین اسلحه بهره می جست. این کوروش کبیر (قدرت: ۵۵۹ تا ۵۳۹ پیش از میلاد) بود که متوجه شد برای پیروزی های قاطع تر و موثرتر در آسیای مرکزی و خاورمیانه باید از شوالیه های سواره نظام استفاده کند. هشتاد درصد ارتش او پیاده نظام بودند و بیست درصد باقی مانده شوالیه های سواره نظام. در اوایل دوران هخامنشیان بیشتر سپاه ایران سبک اسلحه بودند. آن عده ای که سنگین اسلحه تر بودند، چرم ضخیم و جوشن در بر می کردند. با کمک این ارتش، ایرانیان می توانستند بر امپراتوری عظیمی که از هند تا یونان گسترش یافته بود تسلط داشته باشند.

بالاخره در دوران داریوش بزرگ در سال ۴۹۰ پیش از میلاد ایرانیان اولین بار در نبرد ماراتن شکست خوردند اما تنها پس از شکست خشایارشا در جنگ های ایران و یونان بود که ایرانیان دریافتند نیاز به تحولی در ارتش خود دارند. اردشیر سوم هخامنشی (۳۵۸ تا ۳۳۸ پیش از میلاد) دست به اصلاحات گسترده ای در ارتش اواخر دوران هخامنشی زد و آن را به سمت سنگین اسلحه شدن سوق داد. اولین کارتافراکت های واقعی در این دوران به کار گرفته شدند که متشکل از اشراف ایرانی بود و به عنوان نیروهای ویژه عمل می کردند. این سلحشوران با زره هایی پوشیده شده بودند و نکته جالب توجه در مورد آن ها این است که حتی اسب های این کاتافراکت های ایرانی نیز با زره محافظت می شدند. این ویژگی بعد از ورود اسکندر مدتی پدیدار نبود تا اینکه در اواخر قرن سوم پیش از میلاد مسیح از سوی پارتیان (اشکانی ها)، دولت یونانی بلخ و سکاها احیا شد. جنبه جالب توجه دیگر کاتافراکت های هخامنشی این است که از سرمتی ها و سکا ها تاثیر بسیار یافتند که البته این ها هم مردم چادر نشین ایرانی بودند. به نظر می رسد که سکاها پادشاهی ای تحت حاکمیت یا حداقل در سایه عظمت امپراتوری هخامنشیان ایران بودند.

اولین استفاده از کاتافراکت ها جنگ گوگمل در ۳۳۱ قبل از میلاد بود که امپراتور ایرانی داریوش سوم در مقابل نخبه نظامی جوان، سردار و پادشاه مقدونی اسکندر قرار گرفت. “آریان” مورخ گزارش می کند در جریان نبرد، داریوش سوم در میان گارد پیاده نظام معروف و نخبه جاویدان خود بود و سواره نظام های کاتافراکت هم در سمت راست وی ایستاده بودند. علیرغم وجود این نیروهای ویژه، ایرانیان نتوانستند اسکندر شجاع و مستعد و سواره نظام های همراهشان را شکست دهند. گفته می شود این سوارکارها در قیاس با کاتافراکت ها سبک اسلحه تر بودند. با قاطعیت می توان گفت علت شکست سپاه عظیم داریوش سوم کمبود انضباط و روحیه شان در قیاس با جنگجویان سپاه اسکندر بود. برای همین کاتافراکت های ایرانی طی چند سده بعدی در دوران اشکانی ها به اصلاح و تحول ادامه دادند.

w71kjl5cp2tk4784dln_thumb.jpg
کاتافراکت اشکانی در حال نبرد با یک شیر

کاتافراکت ها در خدمت اشکانیان

اسکندر در ۲۵ سالگی قدرتمند ترین پادشاهی روی زمین را از بین برد. او در ادامه فتوحاتش به هند رسید هرچند که به شهر بابل عقب نشینی کرد و در سال ۳۲۳ قبل از میلاد در آن جا به علت بیماری درگذشت. در بستر بیماری، فرماندهان و افسران تحت فرمانش از وی پرسیدند:”بعد از تو امپراتوری به چه کسی می رسد؟” و مشهور است که وی پاسخ داد “به قوی ترین!”. قلمرو گسترده وی بعد از مرگش صحنه کشمکش و بدبختی شد. فرماندهان وی در جنگ مشهور دیادوچی علیه یکدیگر جنگیدند. در پایان جنگ، بخش بزرگ امپراتوری هخامنشی به سلوکوس رسید که در بردارنده میانرودان (عراق)، ایران، سوریه و بخش هایی از آسیای صغیر بود. بطلمیوس ژنرال دیگر ارتش اسکندر مصر، لیبی، یهودیه (اسرائیل جنوبی) و کیلیکیه (جنوب ترکیه امروزی) را تصاحب کرد و قلمرو کاسندر دربردارنده مقدونیه و تراکیه (شمال یونان) بود.

اشکانیان (۲۵۰ قبل از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد) در حدود ۲۵۰ پیش از میلاد از شمالغربی ایران به این سرزمین وارد شده و امپراتوری خود را در سراسر ایران گسترش دادند. رهبر اشکانی های ایرانی، شخصی با نام اشک بود که ارتش خود را از ترکمنستان و خراسان امروزی وارد سرزمین ایران کرد. اشکانی ها تاکتیک “شوک” را در سپاه تمام سواره نظام خود توسعه داده بودند. به این ترتیب که ابتدا زره های دشمن را با شلیک تیرهای فراوان تکه تکه می کردند و سپس حمله کاتافراکت ها کار را تمام می کرد. این کاتافراکت ها به وسیله جوشن های فلزی (با حلقه های فلزی در هم تنیده)، زره های سینه پوش و زره های پولکی محافظت می شدند. آن ها همچنین نیزه های مشهور کونتوز را به کار می بردند که در میان ایرانیان باستان کاربرد زیادی داشت. نیزه زنی احتمالا راه را برای استفاده از جنگ افزارهایی چون شمشیرها و گرزهای بلند ایرانی همواره می ساخت. این جنگ افزار بسیار به جنگ افزارهایی که چندین سده بعد اروپائیان در قرون وسطی استفاده می کردند شباهت داشت. بیشتر ارتش قدرتمند و موثر اشکانی از سواره نظام هایی تشکیل شده بود که کمانداران سواره نظام آن و تیرهای سبکی که شلیک می کردند می توانست سپر و زره دشمنانش را هم سوراخ کند.

اشکانی ها بیشتر ایران را از چنگ سلوکیانی درآورد که با مشکلاتی چون درگیری با مصری ها و باختری ها دست و پنجه نرم می کردند. سلوکیان عمدتا از آرایش فالانژ پیروی می کردند که یک مجموعه درهم فشرده مستطیل شکل از پیاده نظام های سنگین اسلحه بود. این آرایش سربازان در حمله رو به جلو بسیار موثر است ولی از پشت و جانب آسیب پذیر بوده و سوارکاران کماندار اشکانی می توانستند به راحتی آن ها را دور زده و قتل عام کند.

آن گاه کاتافراکت ها می توانستند به آسانی وارد بدنه ضعیف شده سربازان اشکانی شده و باقیمانده آن ها را از بین ببرد. سواره نظام های سلوکی نیز در برابر کاتافراکت های اشکانی کارآیی نداشتند و به سادگی شکست می خوردند چرا که زره های سلوکیان در برابر نیزه های سنگین کنتوز مقاومتی نداشتند و حتی سواره نظام سنگین سلوکیان درهم شکسته می شدند و در مقابل، زره کاتافراکت ها نفوذ ناپذیر می نمودند. سلوکی ها از فیل های جنگی نیز برای استفاده علیه اشکانیان استفاده کردند اما اشکانی ها به سادگی با چشم و پا های فیل ها را به رگبار گلوله می بستند تا این که فیل ها با وحشت فرار کرده و آنگاه کاتافراکت ها به حیوان ها حمله می کردند تا به آرایش نظامی خود سلوکی ها حمله ببرند.

استفاده از کاتافراکت ها پیروزی های بسیاری را برای اشکانی ها به ارمغان آورد که در نتیجه این پیروزی ها، امپراتوری در قرن اول قبل از میلاد بسیار ثروتمند و نیرومند گشت. این باعث شد ایران توجه ثروتمندترین فرد روم، مارکوس کراسوس را به خود جلب کند. وی تصمیم گرفت با حمله به اشکانی ها (پارتیان) و تصرف آن به “اسکندر ثانی” بدل شود؛ عنوان با شکوهی که بسیاری از رومی ها مشتاق به دست آوردن آن بودند. در سال ۵۳ پیش از میلاد کراسوس با ۳۵۰۰۰ لژیونر رومی و ۴۰۰۰ سوارکار سبک اسلحه و همراهی پسرش پوبلیوس به پارتیا (ایران دوران اشکانی) حمله کرد.

کراسوس در پیشروی خود به داخل سرزمین های ایران با مقاومتی روبرو نشده بود تا اینکه وقتی به نزدیکی شهر حران (جنوب شرقی ترکیه امروزی) رسید به نیروی نسبتا کوچک اشکانی ها به فرماندهی سپهبد سورناسورنای جوان برخورد کرد. ارتش سورنا در جنگ حران از ۹۰۰۰ اسب سوار کماندار و ۱۰۰۰ کاتافراکت تشکیل شده بود. در این دوران کاتافراکت ها که کاملا زره پوش بودند و اسب هایشان هم نیمه زره پوش بود شهسوار /شوالیه هم خوانده می شدند. این اسب های پرتوان از نژاد نیسایی، بومی مناطق کوهستان زاگرس در غرب ایرن بودند و توانایی حمل یک زره پوش سنگین اسلحه را بر پشت خود کنند. کاتافراکت ها کلاهخود های پولادین بر سر داشتند.

جالب اینجاست که اشکانی ها تلاش می کردند ارتش رومی ها را بترسانند و از ابتدا بر تعداد زیادی طبل توخالی می کوبیدند که صدای بلند و ناهنجار آن تا انتهای نبرد آرامش و تمرکز را از سربازان رومی می گرفت. آن گاه سورنا فرمان داد کاتافراکت هایش زره خود را با لباس پوشانده و سپس پیشروی کنند. وقتی به نزدیکی رومی ها رسیدند لباس ها را دور انداختند تا زره براق آن به یکباره چشم رومی ها را خیره کند. اما سورنا از اینکه این تاکتیک تاثیر چندانی بر رومی ها نداشت تعجب کرد! تاکتیک دیگر اشکانیان این بود که هزاران شتر که مرکوبشان پر از تیر بود با خود آورده بودند.

یک فراز جالب این نبرد وقتی بود که پوبلیوس ۱۳۰۰ سوارکار گل (فرانسه باستان) خود را به تعقیب سوارکاران کماندار اشکانی فرستاد و با کاتافراکت های سنگین اسلحه آن ها روبرو شد. کاتافراکت ها سواره نظام سبک اسلحه پوبلیوس را تار و مار کردند. سربازان گلی با نا امیدی تلاش کردند بر پشت اسب های کاتافراکت بجهند اما نیزه ی سوارکاران کاتافراکت آن ها را به سیخ می کشید. در تاکتیک دیگری سربازان گل باقیمانده تلاش کردند کاتافراکت ها را سرنگون کرده و از اسب فرود بیاورند که البته در این کار خطرناک خود موفق نشدند. در نبرد سواره نظام ها پوبلیوس کشته شد و سرش را بر دیرکی نصب کردند.

کراسوس در حران به سختی شکست خورد وخود نیز کشته شد. تلفات رومی ها حدود ۲۰۰۰۰ نفر بود و ۱۰۰۰۰ نفر هم اسیر شدند که این نبرد را به یکی از سنگین ترین شکست های تاریخ روم بدل می کند. گفته می شود شاه ایران، ارد دوم طلای ذوب شده در گلوی جسد کراسوس ریخت و گفت “بگذارید به آرزوی دوران حیاتش برسد!” که درواقع تمسخر حریص بودن کراسوس است.

ogg1cmxs2qrci4r1z2ct_thumb.jpg
خسروپرویز در حالی که زره یک کاتافراکت را بر تن نموده است ، طاق بستان

کاتافراکت ها در خدمت ساسانیان

سلسله اشکانیان به دست ساسانیان (۶۵۱-۲۲۴ میلادی) منقرض شد. نبرد نهایی که بسیار خونین بود در ۲۲۴ میلادی در هرمزگان رخ داد که اولین نبرد نیزه زنی تاریخ به شمار می رود. در جریان این نبرد اردوان پنجم اشکانی با اردشیر اول – بعدا شاهنشاه- ساسانی دوئل کرد که کشته شد و ساسانیان به پیروزی رسیدند.

ساسانیان سنت جنگاوری سواره نظام را که تحت حاکمیت اشکانیان به پیشرفت و غنای فراوان رسیده بود به ارث بردند. چون امپراتوری ساسانیان به مراتب سازمان یافته تر از اشکانیان بود، ارتش آن ها نیز در نتیجه موثرتر و قوی تر بودند و تاثیرات بسیاری بر غربیان گذاشت.

ساسانیان کاتافراکت ها را توسعه و بهبود دادند. منابع رومی متعددی گزارش کرده اند سراسر بدن کاتافراکت های ساسانی با آهن ضخیم پوشیده شده بود. این پوشش آن ها را شبیه مجسمه آهنی متحرک می کرد که هم یک ابزار تخریب روانی و هم سلاح شوک آور به شمار می رفت. خیلی از گونه های کاتافراکت تشکیل شدند، از جمله گارد سلطنتی پشتیگبان و ژایدان (جاویدان). ساسانیان هم مانند پیشینیان خود از کاتافراکت ها تقریبا در تمام نبرد ها استفاده می کردند که سه تا را برای نمونه می آوریم.


نمونه اول: محاصره امیدا در ۳۵۹ میلادی. در طی هفتاد و دو روز محاصره امیدا که از سوی شاپور دوم هدایت می شد سپاه عظیمی از سراسر امپراتوری وی جمع آوری شدند. کاتافراکت های سنگین با قدرت تمام به دروازه های شهر حمله می کردند اما باران تیر، سنگ و زوبین بر سر آن ها می بارید که درنهایت بالاخره از زره آن ها عبور می کردند. اما به علت اراده محض شاپور دوم و نیروهای وی امیدا سقوط کرد.

نمونه دوم: نبرد تیسپون در ۳۶۳ که امپراتور روم جولیان معروف به مرتد-چون به مسیحیت پشت کرده بود- ارتش ۶۰۰۰۰ نفره روم را در قلمرو ساسانیان پیش راند تا پایتخت امپراتوری، شهر تیسپون را ویران کند. شاهنشاه ایرانی، شاپور دوم آنقدر رزمارای با تدبیری بود که دریابد تنها راه مقابله با رومی ها که ساز و برگ و مشق نظامی برتری دارند حمله غافلگیرانه است. در حالی که رومیان در بیرون از دیوارهای تیسپون چادر زده بودند، ایرانی ها حمله غافلگیرانه ای را ترتیب دادند و به وسیله پیاده نظام سنگین، کاتافراکت ها و فیل ها به سربازان رومی که انتظار این حمله را نداشتند یوش بردند. سربازان رومی با شجاعت جنگیدند ولی در نهایت نبرد را واگذار کردند. امیانوس مارسلینوسمی نویسد: “این اولین نبردی بود که سواره نظام پشتیگبان در آن شرکت داشتند”. پشتیگبان ها که سواره نظام های بسیار سنگین و نیرومندی بودند می توانستند با یک نیزه دو سرباز دشمن را به سیخ بکشند.


در اوایل قرن هفتم میلادی ساسانیان به استفاده از “سواره نظام کلیبیناری” روی آوردند که نام مستعارش “حامل اجاق” بود، چرا که به علت استفاده از زره های فراوان، در میدان نبرد در بحبوحه جنگ سرباز سواره نظام به شدت داغ می شد. ساسانیان حتی از کاتافراکت های فیل سوار نیز استفاده کردند که زره پوشان بر کجاوه بزرگی بر روی فیل قرار می گرفتند و به این ترتب به سکوهای شلیک متحرکی بدل می شدند که می توانستند به مواضع دشمن هم هجوم ببرند. این سواره نظام ها با سواره نظام های اسب سوار شباهت داشته و می توانست به مناسبت موقعیت جنگی کمان یا نیزه به کار گیرند. سه یا چهار نفر بر کجاوه سوار می شدند که متشکل از فیلبان و پرتاب کننده های نیزه و کماندرانی بود که دشمنان را هدف قرار می دادند. قرار گرفتن بر پشت فیل آن ها را دست نیافتنی می ساخت و جوشن های حلقوی و زره های پولکی شان آن ها را در برابر پرتابه هایی چون تیر نفوذ ناپذیر می ساخت.

نمونه سوم: علیرغم همه این تحولات نظامی، فرمانده ساسانی رستم فرخزاد در نبرد قادسیه (۶۳۵ میلادی) به سختی از سپاه اعراب شکست خورد. ارتش شصت هزار نفره ایرانیان عمدتا به سه دسته تقسیم می شدند: پیاده نظام، سواره نظام سنگین یعنی دو گروه کاتافراکت های مسلح به زره و نیزه و سواره نظام سنگین کلیبیناری و دسته سوم هم فیل ها بودند که سپاهیان هندی هم خوانده می شدند.در برابر آن ها نیروی اعراب مسلمان به استعداد ۳۰۰۰۰ پیاده نظام و ۷۰۰۰ سواره نظام بود.

نبرد قادسیه چهار روز به درازا انجامید. در این چهار روز، نبرد شدید و خونینی درگرفت و از هر دو طرف، بسیار کشته شدند. کاتافراکت های ساسانی در روز چهارم که رستم کشته و سر از تنش جدا شد به سختی شکست خوردند. کاتافراکت ها از کشته شدن فرمانده شان مطلع نبودند و آنقدر جنگیدند تا خط مقدم ساسانیان پس از یک نبرد دلیرانه در برابر اعراب شکسته شد. وقتی ساسانیان شنیدند که خطوط اصلی ساسانیان در هم شکسته شده و فرمانده شان هم کشته شده است از میدان فرار کردند و جالینوس فرماندهی نیروهای باقیمانده ارتش ساسانی را برعهده گرفت. او کنترل پلی که بر نهر عتیق بسته شده بود را برعهده گرفت و موفق شد تعداد زیادی از ایرانیان را از آن پل به سلامت عبور دهد. امپراتوری ساسانی در سال ۶۵۱ میلادی به دست اعراب از بین رفت و آخرین پادشاه ساسانی یزدگرد سوم به دست یک آسیابان به قتل رسید.

nvd2x6t2hgv8iwsvn3l_thumb.jpg
زره پولکی برای حفاظت از اسب ها

dwpwsedrhfil94148pa_thumb.jpg
زره یک کاتافراکت سکا ، لازم بذکر است که اغلب ملل از چین تا امپراطوری بیزانس از سواره نظام کاتافراکت در ارتش خود بهره می بردند.

میراث کاتافراکت ها

اعراب از کاتافراکت ها به عنوان سربازان مزدور استفاده می کردند و مشهور است که دستمزدشان از سربازان عرب معمولی بیشتر بود. اصلی ترین و واضح ترین میراث کاتافراکت های ایرانی تاثیرشان بر اروپاییان بود. اروپایی انگیزه یافتند که کاتافراکت های خود را بسازند که سواره نظام هایی بودند موسوم به شوالیه/شهسوار که مبنایشان افتخار، غرور و مهارت جنگی بالا بود. ریشه این شوالیه ها همان کاتافراکت های ایرانی بود و در تاکتیک ها و طراحی شان تغییر چندانی داده نشده بود تا این که در سده ۱۴۰۰ استفاده از باروت و سلاح های گرم فراگیر شد.

45qt976smvb2pu7x2iz7_thumb.jpg
کاتافراکت های اشکانی در بازی ROME : total war (چه خاطراتی با روم توتال وار داشتیم :mrgreen: )

منبع

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوست عزیز ضمن تشکر/منظور از کاتافراکت سکا همان نژاد سکا یا سکاییست؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
با تشکر .

عجیب است که امروز من هم داشتم در مورد این جنگجویان مطالعه میکردم ! هر چند با موضوعی دیگر ولی انگار مثل دل به دل راه دارد واقعیست ! ..

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]منظور از کاتافراکت سکا همان نژاد سکا یا سکاییست[/quote]

کاتافراکت به معناي سواره نظام سنگين اسلحه ميباشد.


در دوران ساسانيان اين گروه "سواران" (savaran) خوانده ميشد. که مرگبارترين رسته ارتش
ساسانيان بود, سواران از دوقسمت سبک اسلحه (زره اي زنجيري) و سنگين اسلحه با زره هاي (پولکي) تشکيل ميشد.

سواران سبک اسلحه :


[img]http://azkojatakoja.persiangig.com/ancient/sling/13.jpg[/img]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
در جنگی که سورنا با کراسوس داشت لژیون های رومی از سپر های بلند و سنگینی استفاده میکردن که جلوی سواران تیرانداز ایرانی رو بگیره . که سورنا از این گریوپنور ها برای از بین بردن سپرهای رومی استفاده کرد بطوری که پس از حمله خط مقدم گریوپنور ها با استفاده از نیزه های بلندشون سپرهای رومی رو میشکافتن و خطوط دفاعیشون رو از بین میبردن ! نکته جالب دیگه شمشیر های عهد اشکانی هست ، اینطور که گفته میشه شکستنی نبودند ! .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote][quote]منظور از کاتافراکت سکا همان نژاد سکا یا سکاییست[/quote]

کاتافراکت به معناي سواره نظام سنگين اسلحه ميباشد.


در دوران ساسانيان اين گروه "سواران" (savaran) خوانده ميشد. که مرگبارترين رسته ارتش
ساسانيان بود, سواران از دوقسمت سبک اسلحه (زره اي زنجيري) و سنگين اسلحه با زره هاي (پولکي) تشکيل ميشد.

سواران سبک اسلحه :


[img]http://azkojatakoja.persiangig.com/ancient/sling/13.jpg[/img][/quote]

متوجه ام داداشم منتهی سوال من در مورد سکا ها بود؟یعنی اینکه این عکس متعلق به سکایی هاست؟
http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=dwpwsedrhfil94148pa.jpg

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]اینطور که گفته میشه شکستنی نبودند[/quote]

اين بخاطر نوع فولاد کم کربن و آبکاري بکار رفته در شمشيرها بود. همين مشکل رو صليبي ها در مواجه با مسلمانان داشتند بخاطر استفاده از فولاد دمشقي !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]متوجه ام داداشم منتهی سوال من در مورد سکا ها بود؟یعنی اینکه این عکس متعلق به سکایی هاست؟
http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=dwpwsedrhfil94148pa.jpg
[/quote]

بله اين يک زره سکايي هست که از يک گور سکايي در قزاقستان کشف شده .براحتي از نوک بلند و تيز کلاه مشخص است در نگاره هاي تخت جمشيد هم سکاها به همين صورت هستند.سکاها تيره اي از نژاد ايراني زبان بودند که تا قرن چهارم بعد از ميلاد تمام نواحي که امروزه شامل غرب چين, قزاقستان و مابقي آسياي ميانه تا درياي سياه رو ساکن بودند .از قرن چهارم به بعد با مهاجرت اقوام آلتايي کم کم سکاها به سمت اروپا رانده شدند يا در اقوام جديد مستحيل شدند .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]با تشکر .

عجیب است که امروز من هم داشتم در مورد این جنگجویان مطالعه میکردم ! هر چند با موضوعی دیگر ولی انگار مثل دل به دل راه دارد واقعیست ! ..[/quote]
ممنون ، ضمنا ، برادر ابراهیم! نمیدونستی مگه ؟! :mrgreen: :evil:

اقا کاوه صحیح می فرمایید. برای زره پوش کردن اسبها هم همواره از زره پولکی استفاده می شده.

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=lxme7bpkzlq0y3mv3x.jpg][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/lxme7bpkzlq0y3mv3x_thumb.jpg[/img][/URL]
ساسانی ها

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=0bqar00anp2cpr9p98kz.jpg][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/0bqar00anp2cpr9p98kz_thumb.jpg[/img][/URL]
پارتیها

اما قدر مسلم این نیرو ها برای پوشیدن گردنشون از زره های زنجیری استفاده میکردند که طبق ایات قران، خداوند علم ساخت ان را اولین بار به داوود نبی عطا کرده.

جناب soldier
باتشکر از جناب اشتوکا icon_frown
در کنار توضیحات کامل اقا کاوه عرض کنم این گروه ها از سکاها به "سکاهای تیز خود" معروفند.
برای اشنایی با کاتافراکت های سایر ارتش های جهان به لینک زیر مراجعه کنید:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cataphract
ببخشید حال ترجمه نداشتم!

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote][quote]متوجه ام داداشم منتهی سوال من در مورد سکا ها بود؟یعنی اینکه این عکس متعلق به سکایی هاست؟
http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=dwpwsedrhfil94148pa.jpg
[/quote]

بله اين يک زره سکايي هست که از يک گور سکايي در قزاقستان کشف شده .براحتي از نوک بلند و تيز کلاه مشخص است در نگاره هاي تخت جمشيد هم سکاها به همين صورت هستند.سکاها تيره اي از نژاد ايراني زبان بودند که تا قرن چهارم بعد از ميلاد تمام نواحي که امروزه شامل غرب چين, قزاقستان و مابقي آسياي ميانه تا درياي سياه رو ساکن بودند .از قرن چهارم به بعد با مهاجرت اقوام آلتايي کم کم سکاها به سمت اروپا رانده شدند يا در اقوام جديد مستحيل شدند .[/quote]

داداش مگه سکاها در سیستان ساکن نبودند؟؟در واقع قوم سکایی یا سیستانی بودند دیگه؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote][quote][quote]متوجه ام داداشم منتهی سوال من در مورد سکا ها بود؟یعنی اینکه این عکس متعلق به سکایی هاست؟
http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=dwpwsedrhfil94148pa.jpg
[/quote]

بله اين يک زره سکايي هست که از يک گور سکايي در قزاقستان کشف شده .براحتي از نوک بلند و تيز کلاه مشخص است در نگاره هاي تخت جمشيد هم سکاها به همين صورت هستند.سکاها تيره اي از نژاد ايراني زبان بودند که تا قرن چهارم بعد از ميلاد تمام نواحي که امروزه شامل غرب چين, قزاقستان و مابقي آسياي ميانه تا درياي سياه رو ساکن بودند .از قرن چهارم به بعد با مهاجرت اقوام آلتايي کم کم سکاها به سمت اروپا رانده شدند يا در اقوام جديد مستحيل شدند .[/quote]

داداش مگه سکاها در سیستان ساکن نبودند؟؟در واقع قوم سکایی یا سیستانی بودند دیگه؟[/quote]

بله ، تصویر زیر امپراطوری انها در حدود سال صدم پیش از میلاد است. یعنی زمانی که اشکانیان سیستان را از انها باز پس گرفتند.
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Scythia-Parthia_100_BC.png[/img]

در زمان اشکانیان و در حدود اواخر قرن دوم پیش از میلاد سکاهای کوچ‌نشین در مرزهای شرقی اشکانیان پیشروی کردند و نواحی قندهار و سیستان امروزی را تسخیر نمودند. سکاها از آنجا به کابل و پنجاب نیز نفوذ کردند. تسخیر سیستان دائمی بود، چنانچه نام سیستان در واقع به نام این اقوام برمی گردد. آنها در این دوره مشکلات بزرگی برای اشکانیان بوجود آوردند و اشکانیان را تا سراشیبی سقوط پیش بردند. چنانچه فرهاد دوم (ح۱۳۸ یا ۱۳۷- ح۱۲۸ ق.م) در نبرد با سکاها کشته شد و جانشین او اردوان دوم (ح۱۲۸- ح۱۲۳ ق.م) نیز در نبرد با آنان به طرز مرگباری زخمی گردید. تنها در زمان مهرداد دوم بود (ح۱۲۳- ۸۷ ق.م) که اشکانیان توانستند بر سکاها غلبه یابند و مهرداد دوم سکاهای سیستان تحت فرمان اشکانیان درآورد.
در تاریخ سیستان نیز میخوانید:
با ورود آخرین دسته از آریایی‌ها در حدود سال ۱۲۸ق- م که سکه نامیده می‌شدند از شمال افغانستان به طرف جنوب یعنی قندهار و سپس به طرف غرب راه پیمودند تا به ایالت زرنک و کناره‌های دریاچه زره رسیدند و نام زرنک به واسطه ورود سکاها به سکستان تبدیل گردید و عربها سجستان می‌گفتند و بالاخره به سیستان تغییر نام یافت. که امروزه به همین نام خوانده و شناخته می‌شود. گرچه در قرن ۱۹ توسط بریتانیا قسمتی از سیستان به وسیلهٔ عهد نامه پاریس از سیستان جدا گردید، و درآن سوی مرز ماند، اما فرهنگ مردم، آداب و رسوم، زبان ادبیات آنها همچنان پایدار و پا برجا و یکسان است.

همچنین از حداقل 4 قوم سکایی در بیستون نامبرده شده:
# سکا پَرَدرایه/داها (Dahā (= Sakā paradraya)/Dahae) (سکاهای آن سوی دریا: کریمه، دانوب)
# سکا تیگره‌خوده/ماساژت‌ها (Sakā tigraxaudā/Massagetae) (سکاهای تیزخود، سکاهای ماورای سیحون)
# سکا هئومه‌ورگه/امیرجیان‌ها (Sakā haumavargā/Amyrgians) (سکاهای هوم‌نوش، سکاهای ماورای جیحون)
# سکا پَرَسوغودَم (Sakā para Sugudam) (سکاهای آن سوی سغد)

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[color=darkblue]دوستان حالا که بحث های تاریخی داغ شده ، من هم یک سوال بی ربط داشتم. البته بابت مطرح کردن این سوال هم شرمنده ام.

دوستان ایرانی ها در دوره پیش از اسلام ( در مجموع ، چه در دوره مادها ، چه در دوره هخامنشی ها و چه در دوره اشکانی ها و ساسانی ها ) از چه شکل شمشیری استفاده می کردند ؟؟


شمشیر کج ؟


[img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/fath-ali-shah-sword.jpg[/img]





و یا شمشیر راست ؟


[img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/punishersword.jpg[/img]




با تشکر[/color]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اختیار دارید .در مورد ایرانیان شمشیر راست علی اقا ،البته پس از دوره ی اسلامی بنده اطلاعی ندارم ، شرمنده. icon_frown احتمالا تا ابتدای دوره ی صفویه از هر دو نوع شمشیر استفاده میشده (بر اساس نقاش های موجود) . افسران افغان که تا سالها پس از اسلام نیز از شمشیر های راست خود استفاده می کردند.

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/tanvbcexfibjcxywbdj.jpg[/img][/URL]
شمشیر های دوره ی هخامنشی

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=rsu8jghugw6a7vac8yr.jpg][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/rsu8jghugw6a7vac8yr_thumb.jpg[/img][/URL]
شمشیر طلایی اردشیر بابکان در موزه ی لندن

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=hhn3mzbuu8ks79rk71h5.jpg][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/hhn3mzbuu8ks79rk71h5_thumb.jpg[/img][/URL]
شمشیری از دوره ی ساسانی

[img]http://www.amouzeshelmi.ir/tarikh/3/02/s1.jpg[/img]
سرباز دوره ی صفوی

[URL=http://www.pic.iran-forum.ir/viewer.php?file=3vniwx1kvko0ih2nw43l.jpg][img]http://www.pic.iran-forum.ir/images/3vniwx1kvko0ih2nw43l_thumb.jpg[/img][/URL]
شمیشر کج بر پشت یکی از همراهان نادرشاه ، ارامگاه نادر
کجایی اقا کاوه :mrgreen:

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]دوستان حالا که بحث های تاریخی داغ شده ، من هم یک سوال بی ربط داشتم. البته بابت مطرح کردن این سوال هم شرمنده ام.

دوستان ایرانی ها در دوره پیش از اسلام ( در مجموع ، چه در دوره مادها ، چه در دوره هخامنشی ها و چه در دوره اشکانی ها و ساسانی ها ) از چه شکل شمشیری استفاده می کردند ؟؟


شمشیر کج ؟ [/quote]

تا قرن سوم و چهارم هجري از شمشيرهاي راست ,منتها از اين قرون به بعد شمشيرهاي کج بيشتر مورد استفاده قرار ميگرفته .در پست بعدي در تاپيک جنگ افزاهاي باستان به طور مفصل به تکامل شمشيرهاي ايراني و تکنيک هاي شمشيرزني ايراني خواهم پرداخت !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
تا آنجا كه بنده اطلاع دارم در نبرد قادسيه خبري از وجود سواره نظام سنگين ساساني نيست.
اصولا در دوران بعد از خسرو انوشيروان اين يگان نظامي كه اكثرا از فرزندان اشراف تشكيل مي شد منحل گرديد ( به دليل اصلاحات اجتماعي ).
در نبرد قادسيه اكثر سربازان سپاه ايران را سربازان عرب تبار مسيحي تبعه ايران تشكيل مي دادند كه كاملا مشخص بود وفاداري چنداني ندارند.ضمنا ايران آن دوران تقريبا تكه تكه شده بود و نفوذ يزدگرد كه ظاهرا شاه ساساني خوانده مي شد عملا از خوزستان و همدان به طرف شرق فراتر نمي رفت.
ضمنا كاتافراكت هاي ساساني نقش اساسي در عدم پيشروي هون ها در مسيرشان به سوي ايران داشتند.سيل سهمگيني كه اروپا را طي قرون چهارم و پنجم ميلادي درهم كوبيد.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.