mehran

جنگنده-رهگیر/شناسایی میگ-25 فاکس بت (Mikoyan MiG-25/Foxbat)

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)]پرواز بالای 30 کیلومتری سطح زمین و درون استراتوسفر با سرعتی حدود 3 ماخ (حدود 3300 کیلومتر بر ساعت)، جایی که دست موشک ضدهوایی برای ساقط کردنش کوتاه است! جایی که می‏تواند هر چیزی را که خواست ببیند بدون آنکه دیده شود. دیدنش بر روی صفحه ی رادار آواکس‏ها وحشت آور است زیرا می‏تواند خیلی بالاتر از آواکس پرواز نماید و از آن بالا، آواکس را ساقط نماید. این جنگنده‏ای ناپیدا و شکست‏ناپذیر است. این میگ25 است.
برای مدتی طولانی، دشمنان، نامش را نمی‏دانستند. آنها فکر می‏کردند این جنگنده، مدل جدیدی از میگ23 است و در نشریات نظامی غرب به عنوان پرنده ی ناشناس جاسوسی درج می‏شد. بعد از آن نوبت به نام گذاری‏اش رسید. آنها نام مستعار این جنگنده را Foxbat گذاشتند. کسی چه می‏داند، شاید بسیاری از گزارش‏های مشاهده ی UFO ها (اجرام پرنده ی ناشناس) در آسمان ایالت کالیفرنیا ممکن بوده میگ25 باشد. هنوز هم سریع‏ترین جنگنده است. (به یاد داشته باشید که هواپیمای SR-71 ، رقیب این جنگنده در سرعت و ارتفاع پروازی، زمین‏گیر شده و استفاده نمی‏شود) جنگنده‏ای با بیشترین ارتفاع پروازی که حداقل عکس و اطلاعات از آن موجود است. بهترین ابتکار اتحاد شوروی در زمان جنگ سرد، این جنگنده‏ای است متعلق به جهان خیال و دنیای افسانه‏ای صنعت هوایی.
[b]SR-71 یا پرنده ی سیاه[/b][/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][img]http://www.fas.org/irp/program/collect/sr-71-top2.jpg[/img][/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][b]هیچ موشکی ضدهوای قادر به ساقط کردنش نیست،[/b]
[b]هیچ جنگنده‏ای نمی‏تواند بالاتر از او پرواز کند![/b]
اما حالا پس از دو دهه از خدمت اغلب خاموش و بی سروصدای این جنگنده، بدون یادآوری در مراجع رسمی، نیروی هوایی هند تصمیم به فروش و مزایده ی جنگنده‏های میگ25 گرفته است. کمبود وسائل یدکی، حتا توسط سازنده ی اصلی، که آنها را در اختیار ندارد! تصاویر ماهواره‏های جاسوسی (از پایگاههای روسیه) نیز نشان‏دهنده ی زمین‏گیری این جنگنده است!
هنگامی که این جنگنده‏ها به سال 1981 به نیروی هوایی هند پیوست به شکل 102 اسکادران شکاری شکل گرفتند. آن زمان میگ25 یکی از هواپیماهای مرموز به حساب می‏رفت. خلبان این جنگنده می‏بایست از خلبانان کارآزموده و بامهارت انتخاب می‏شد زیرا پرواز با این جنگنده با سایر پرنده‏ها تفاوت بسیاری می‏کرد.
[b]تاریخچه[/b]: وابستة هوایی ناتو به سال 1967 و به هنگام مراسم روز نیروی هوایی در پایگاه Domodedovo در نزدیکی مسکو، مبهوت یک جتگنده ی دو موتوره که میان دو جت میگ21 پارک شده بود گشت. هیچ کدام از افسران باتجربه‏ای که در آنجا حضور داشتند چنین جنگنده ی بزرگی را تا آن موقع ندیده بودند، جنگنده‏ای با ابعاد عظیمی چون دو سر بال 45 فوت (14 متر)، طول 78 فوت (24 متر) و ارتفاع 20 فوت (6 متر) نمی‏توانست از دیدگان پنهان بماند.
غروب همان روز، افسران عالیرتبة ناتو، اطلاعات محرمانه را گزارش نمودند. آنها هنوز نمی‏دانستند که شوروی چه نوع هواپیمایی تولید کرده است. آنها این هواپیما را میگ23 با نام مستعار Foxbat نامیدند. ولی به سختی می‏شد باور کرد که این میگ23 جدید، از خانواده ی معروف میگ21 باشد.
در سالهای بعد، فاکس‏بت بر روی تمام اروپا و آمریکا پرواز کرد بدون آنکه کسی چیزی بداند. اما مورد شگفت‏آور دیگر در مورد این جنگنده، استفاده از یک نوع موشک اصلاح شده (یا موتور موشک کروز) به جای موتورهای عادی مورد استفاده در سایر هواپیماها بود.
در یکی از روزهای سال 1972 (1349 خورشیدی) دو فروند فاکس‏بت که خلبانان روسی هدایت آنها را بر عهده داشتند از پایگاهی در مصر به پرواز درآمدند و با سرعت 5/2 ماخ بر فراز شرم‏الشیخ (آن زمان تحت اشغال اسرائیل بود) پرواز کردند. نیروی هوایی اسرئیل با هواپیماهای F-4E سعی کرد با آنها درگیر شود. اما تصویری که از دو فروند فاکس‏بت بر روی رادار نقش بسته بود، بدون درنگ از صفحه ناپدید شدند.
فرماندهان ناتو به زودی متوجه شدند این پرنده، میگ23 نیست. در سپتامبر 1976 (شهریور 1353) آنها به طور اتفاقی به این جنگنده دست پیدا کردند و به نکات آن از نزدیک پی بردند. ویکتور بلنکو ([b]Victor Belenco[/b]) خلبان ناراضی روسی، (با جنگنده‏اش) به درون دفاع هوایی ژاپن نفوذ کرد، در حالی که تنها برای 60 ثانیه پرواز، سوخت داشت. وی ادعا کرد شکاری‏های روسی در تعقیبش هستند. مهندسین ناتو جهت جداسازی قطعاتش (اطلاع از جزئیات فنی) به سمت آن هجوم آوردند اما بسیار متعجب گشتند: قطعات این جنگنده با دست جوشکاری شده بودند. به جای استیل از نیکل استفاده شده بود. بهترین متخصصین ناتو نتوانستند بدانند در جستجوی چه هستند. چرا آنها نتوانستند به (جزئیات) درون آن دست یابند؟ زیرا در آن هنگام (مسوؤلین) خشمگین مسکو، خواستار بازگرداندن هواپیمایشان بودند. قطعات (جداشده) در بسته‏بندی به وسیله ی هواپیمای باری بازگردانده شد. (بسیار بر این عقیده بودند که مهندسین شوروی، به عمد بلنکو را به پناهندگی در غرب وادار ساختند تا بدین وسیله، با تکنولوژی برتر خود، غرب را بترسانند.)
بلنکو به آمریکایی‏های میزبانش گفت که فرماندهان اتحاد شوروی به خلبانان میگهای 25، اجازه ی پرواز با سرعت کمتر از 5/2 ماخ را نمی‏دهند! خلبانان ناتو هرگز این جنگنده را مشاهده نکرده بودند، زیرا در اغلب اوقات در ارتفاعی بیشتر از 24 کیلومتری سطح زمین پرواز می‏کردند.
در سالهای بعد، تعداد قابل توجهی از فاکس‏بت ها به نیروی هوایی هند پیوستند. در آن هنگام به طنز می‏گفتند امواج رادیوی FM ، پشت سر این جنگنده می‏ماند. (عقب‏تر حرکت می‏کند!)

[b]سرخلبان آزمایشگر نیروی هوایی هند از اولین پرواز می‏گوید[/b]
بار اول برایم همه چیز در مورد این هواپیما عجیب بود. حتا پلکان هواپیما نیز به طوری غیرعادی، بلند جلوه می‏کرد و همه چیز در مورد این جنگنده عجیب بود. پرواز با آن از حدود خیال فراتر می‏رفت، قدرتی محض داشت که امکان می‏داد جنگنده با سرعت سه ماخ به درون استراتوسفر وارد شود و در آن هنگام تصور می‎کردیم در میان ستارگان پرواز می‏کنیم. در آن ارتفاع (بسیار بالا) همه چیز به رنگ سیاه دیده می‏شد. بلندی ارتفاع دیواره ی کابین، مانع از دیدن سطح زمین می‏شد. (در آن ارتفاع بالا) شما تصور می‏کنید تنها و آرام هستید. هیچ هواپیمای دیگری به شما چنین احساسی نمی‏تواند بدهد. من فاصله ی میان دو شهر Jodhpur (شمال غربی هند) تا Adhampur (جنوب هند) (بیش از 1500 کیلومتر) را در مدت تنها 30 دقیقه پرواز کردم.

[b]نقطه ی ضعف فاکس‏بت[/b]
خلبانان فاکس‏بت از یک بابت متاسف هستند: از اینکه نمی‏توانند تجربه ی‌ نبرد هوایی نزدیک داشته باشند. آنها نمی‏توانند [b]داگ‎فایت[/b] انجام دهند. (داگ‏فایت = نبرد هوایی نزدیک که توام با انجام مانورهای سریع و تغییر شدید فشار g است). [زیرا این جنگنده فقط برای پرواز در ارتفاع بالا و سرعت زیاد طراحی شده است و تحمل فشار g بالا را ندارد.]

[b]تنش هند و پاکستان[/b]
نیروی هوایی هند (IAF) خود آموزش دهندة خلبانان فاکس‏بت است. در اواخر دهه ی 1980، IAF مشاهدات جاسوسی هواپیماهای هندی بر فراز اسلام آباد (پایتخت پاکستان) را انکار کرد، هرچند نخست وزیر (راجیو گاندی) مجوز چنین کاری را صادر کرده بود. اما فرمانده نیروی هوایی هند با لحنی دوپهلو اعلام کرد: کسی چه می‏داند که ما بر آنجا پرواز کردیم یا نه!!؟ حتا اگر ما چنین کاری را کرده باشیم، کسی ما را شناسایی نکرده است!
در می 1997 صدای کر کننده‏ای مانند صدای راکت یک موشک در اسلام آباد شنیده شد. یک خلبان هندی بر فراز شهر در ارتفاع 65000 فوتی (حدود 20 کیلومتری) دیوار صوتی را شکسته بود. نیروی هوایی پاکستان (PAF) اوّلین بار به وسیله ی جنگنده‏های F-16A خود اقدام به رهگیری نمود، اما این خیالی بیش نبود. زیرا هیچ هواپیمایی قادر به نزدیک شدن به فاکس‏بت نبود. PAF بر این اعتقاد بود که میگ25 هندی به عمد دیوار صوتی را شکسته است تا ناتوانی شکاری‏های پاکستانی را در رهگیری میگهای25 و این مطلب را که هیچ هواپیمایی قادر به نزدیک شدن به فاکس‏بت های هندی نیست به اثبات برساند.
میگ25 همچنین موجب شرمساری نیروهای ایالات متحده و بریتانیا در جریان جنگ 1991 خلیج فارس شد. در طی نبردی هوایی (در اولین روز جنگ: 17 ژانویه 1991)، تعداد زیادی از هواپیماهای اف14 و اف18 (نیروی دریایی) و اف15 (نیروی هوایی) وارد حریم هوایی عراق شدند در حالی که به وسیله ی شکاری‏های A-6 و A-7 (نیروی دریایی) اسکورت می‏شدند، در همین حین یک جنگنده ی میگ25 عراقی (از نوع PD) از پایگاه الرشید بغداد به هوا خاست و یک جنگنده ی اف18 را به وسیله ی موشک هوا به هوای AA-6 سرنگون ساخت. در روز بعد به دستور صدام، تعداد زیادی از جنگنده‏های عراقی منجمله تعدادی میگ29، برای در امان ماندن از بمباران و حمله ی بی وقفه ی نیروی هوایی آمریکا به سمت پایگاههای ایران پرواز کردند در حالی که وظیفه ی اسکورت این جنگنده‏ها را میگهای 25 عراقی بر عهده داشتند. در این هنگام شکاری‏های اف15 آمریکایی آنها را رهگیری کردند. میگهای 25 عراقی (در نزدیکی مرز ایران) با عملیات تاکتیکی ویژه با آنها درگیر شدند. 6 موشک آمرام به سمت میگهای25 اسکورت کننده شلیک شد که هیچکدام به میگهای 25 که حدود 5/2 ماخ سرعت داشتند برخورد نکرد.
بسیاری از جنگنده های عراقی منجمله میگ های 25 چند روز قبل از سرنگونی صدام، در اطراف و اکناف عراق استتار شدند. مانند تصویر زیر:
[b]میگ 25 عراقی که قبل از سقوط صدام در میان خاکها پوشانده شده است[/b]

اکنون اغلب فاکس‏بت های هندی (به دلیل کمبود قطعات، مشکلات فنی و فرسودگی) زمین گیر هستند و بیشتر برای نمایش در موزه مناسبند!
میگ25 شاید اکنون به تاریخ پیوسته باشد، ولی خلبانانی که با آن پرواز کرده‏اند، احساس غیرقابل دسترس بودنی که پرواز با این جنگنده به آنها بخشیده است را هیچگاه فراموش نمی‏کنند.



هنگامی که نیروی هوایی ایالات متحده اقدام به طراحی و ساخت بمب افکن سنگین و دوربرد B-70 نمود، این بمب افکن سنگین که جهت بمباران هسته‏ای اتحاد شوروی ساخته شده بود قادر بود به راحتی و با سرعت 3 ماخ (به صورت مداوم) و در ارتفاع 70000 فوتی (حدود 21 تا 22 کیلومتری سطح زمین) پرواز نماید.[/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][b]تصویری از B-70[/b][/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][img]http://www.wordiq.com/knowledge/images/thumb/6/6a/250px-Canard.b70.arp.600pix.jpg[/img][/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)]به همین منظور، اتحاد شوروی دست به طراحی جنگنده‏ای شکاری – رهگیر زد که قادر به پرواز با سرعت بسیار زیاد و ارتفاع خیلی بالا بود. هرچند پروژه ی B-70 سرانجام در آمریکا کنار گذاشته شد، ولی برنامه ی ساخت میگ25 ادامه یافت و سرانجام منجر به ساخت سریعترین جنگنده در جهان شد. میگ25 فقط برای نبرد در ارتفاع بسیار زیاد طراحی شد و به همان اندازه در ارتفاع پائین به طرز وحشتناکی ناموفق و شکننده است. اگرچه ماموریت شناسایی و پدافند هوایی در طراحی مدل‏های میگ25 مد نظر بوده است، ولی برد پروازی این جنگنده همواره محدود مانده است. به همین دلیل، بعدها شرکت میگویان گیرویچ دست به ساخت نمونه ی اصلاح شده ی میگ25 زد که میگ31 نامیده می‏شود.
[b]میگ 31[/b]
[img]http://img.lenta.ru/news/2005/06/02/mig31/picture.jpg[/img][/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)]میگ31 جنگنده‎ای است با قابلیتهای اصلاح شده در جهت شرکت در تمام عملیاتهایی که جنگنده‏های شکاری در آن شرکت می‏کنند: هم ارتفاع پائین و هم ارتفاع خیلی بالا. همچنین میگ25 نمی تواند بیش از 2 دقیقه با سرعت بیش از 3 ماخ و در ارتفاع بسیار بالا پرواز نماید، زیرا در غیر این صورت، موتورهایش دچار واماندگی (Stall) شده و هواپیما از کنترل خلبان خارج می شود. این نقیصه بنا به ادعای شرکت میگ در مدل 31 برطرف شده است.
نکته جالب دیگر این است که خلبانان میگ25 و میگ31 لباسی مشابه لباس فضانوردان می پوشند!
همچنین میگ25 تحمل فشار g بیش از 5/4 برابر را ندارد و در صورت قرار گرفتن در موقعیت داگ‏فایت که مستلزم انجام مانورهای سنگین است، نمی‏تواند مانند شکاری های سلف خود نظیر میگ19 یا میگ21 با دشمن درگیر شود. (میگ23 در این مقایسه قرار نمی گیرد زیرا به طور عمده جهت بمباران سبک طراحی شده است نه رهگیری) انجام مانورهای سنگین باعث خسارت و نهایتن متلاشی شدن جنگنده می‏شود و اگر بدنه‏اش نیز متلاشی نشود، جنگ‏افزارهای نصب شده بر زیر بالها – نظیر موشکهای هوابه‎هوا – کنده می‏شوند. برای مثال کافی است بدانید جنگنده ی فانتوم اف4 تا فشار 7 برابر g و شکاری رهگیر اف14 تا فشار 9 برابر g را تحمل می‏کنند. بنابراین در ارتفاع پائین، این هواپیما به راحتی شکار جنگنده‏‎های معمولی نظیر F-5 و F-4 می‏شود.
میگهای 25 عراقی در زمان جنگ با ایران نیز بارها در نبردهای هوایی، شکار جنگنده‏های ایرانی شدند. برای نمونه در یکی از عملیاتها یک هواپیمای اف5 متعلق به پایگاه شکاری تبریز در یک داگ فایت به راحتی و با آتش مسلسل، میگ 25 عراقی را در حومه ی تبریز هدف قرار داد و ساقط کرد. این اتفاق پس از آن رخ داد که میگ های 25 عراقی، پیشتر از آن، بارها هواپیماهای مسافربری را که از طریق مرز ترکیه عازم خارج از کشور بودند مورد تحدید قرار داده بودند و در یک مورد نیز هواپیمای حامل وزیر خارجه ی الجزایر را که از دیدار با مقامات ایرانی به کشورش بازمی‏گشت هدف قرار دادند و باعث کشته شدن تمامی سرنشینان آن شدند. همچنین یکی از دلائلی که باعث شد شاه فقید ایران، اقدام به خرید اف14 بکند، پرواز گاه و بیگاه میگهای 25 اتحاد شوروی و انجام ماموریت جاسوسی و عکسبرداری آنان در فضای ایران بود.[/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][b]شرح دینامیکی هواپیما[/b]
مآموریت: شکاری رهگیر
اولین پرواز: 6 مارس 1964 (مدل Ye-155R-1) و 9 سپتامبر 1964 (مدل Ye-155P-1)
ورود به خدمت: 1966
خدمه: 1 نفر (خلبان)
قیمت: نامعلوم
طول: 15/78 فوت (82/23 متر)
فاصله دو سر بالها: 98/48 فوت (02/14 متر)
ارتفاع کابین از سطح زمین: 02/20 فوت (10/6 متر)
وزن خالی: حدود 20000 کیلوگرم
حداکثر وزن مجاز: 36720 کیلوگرم
حجم سوخت: مخزن داخلی= 14920 کیلوگرم ، مخازن خارجی= نامعلوم
حداکثر میزان بارگذاری مهمات: 1800 کیلوگرم
موتور: 2 موتور توربوجت R-158D-300 ساخت تومانسکی با قابلیت استفاده از پس سوز (After Burning Turbojets)
کشش موتور: 220000 نیوتن (220KN) با استفاده از پس سوز

[b]مشخصات پروازی[/b]
سرعت: (2/3 ماخ) 3390 کیلومتر بر ساعت در ارتفاع 13000 متر (بدون مهمات و سوخت اضافه)
و (82/2 ماخ) 3000 کیلومتر بر ساعت در ارتفاع 13000 متری (با مهمات و سوخت کامل)
و (86/0 ماخ) 1050 کیلومتر بر ساعت در سطح دریا
اوج‏گیری: 12480 متر در دقیقه
سقف پرواز خدمتی: 67900 فوت (20700 متر)
حداکثر سقف پروازی: 123524 فوت (37650 متر)
برد: 1730 کیلومتر (رفت و برگشت) و 2575 کیلومتر بدون برگشت
حداکثر شتاب g که می تواند تحمل کند: 5 / 4 برابر

[b]مهمات[/b]
تیربار: ندارد
4 مقر حمل سلاح خارجی
موشکهای هوا به هوا: (فقط یکی از حالتهای زیر)
یا 2 موشک دوربرد R-77 (موسوم به R-23 یا آپکس)
یا 4 موشک کوتاه برد R-60 (موسوم به AA-8 یا آفید)
یا دو موشک دوربرد R-40 (موسوم به AA-6)
یا 4 موشک میان برد R-73 (موسوم به AA-11 یا آرچر)[/background][/size][/font][/color]
[color=#E9E8D8][font=Tahoma][size=2][background=rgb(0, 0, 0)][url="http://artesesorkh.persianblog.ir/tag/%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%86%D8%AF%D9%87"]http://artesesorkh.p...g.ir/tag/جنگنده[/url][/background][/size][/font][/color] ویرایش شده در توسط GAGNUS
  • Upvote 5

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
سلام

اگر مي تواني متن را ويرايش كني ، اون پس زمينه سياه را حذف كن . پدر چشمام دراومد .
  • Upvote 3

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اقا من نتونستم بخونم این زمینه سیاه چیه ؟
  • Upvote 3

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
با ارز پوزش از دوستان که باعث ناراحتی تون شدم ولی متسفانه من بلد نیستم چیگونه ورایش کنم اگر به مدیریت محترم مشکل نیست ورایش کنند یا اینکه راهنمایی ممنون میشم
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوست عزیز عالی بود برای ویرایش کلیک ویرایش است چرا از اون استفاده نمی نکنی


..............................................................................


لازمه یک یاداوری به اقا سعید کنیم این مطالب قدیمی وبلاگشون انتقال یدهند

[url="http://military.blogfa.com/post-138.aspx"]http://military.blog...m/post-138.aspx[/url] ویرایش شده در توسط ghermez

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
تکراری است و فکر کنم ترجمه برادر رضا6662 باشه.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ب-یک فروند میگ-25 توسط هواپیمای اف 5 ایرانی در منطقه تبریز مورد اصابت قرار گرفت که در خاک عراق سقوط کرد.




قابل توجه جناب مورگان ترنس زاندرمن 313!!
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

با سلام خدمت دوستان عزیز - پیرو پست قبلی (خفاش مکار) :

نکته یکم : فاکس بت فراری به ژاپن ، از نوع MIG-25 P بشمار می رفت که توسط بلنکو تقدیم آمریکایی ها گردید .

 

08-17-2014_05-36-12_b.jpg



 

08-17-2014_05-36-41_b.jpg


این تصویر نیز ، تصویر رنگی خفاش مکار روسی است که خدمه زمینی ژاپنی به دستور بلنکو درحال پوشاندن علایم شناسایی آن هستند .
 

08-17-2014_05-37-09_b.jpg

این هم تصویر مراسم ورود غیر رسمی خفاش مکار روسی است که توسط یک فروند پرنده ترابری C-5 به کشور دشمن یعنی ایالات متحده ارسال شده بود .

 

08-17-2014_05-43-54_b.jpg

 

 

  • Upvote 14

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

با سلام خدمت دوستان عزیز


پرنده تقریبا" همه کاره میگ-25 فاکس بت (خفاش مکار) در اواخر دهه 1960با هدف مقابله با بمب افکن مافوق صوت XB-70 طراحی و در خط تولید قرار گرفت . اما با شکست طرح ساخت این بمب افکن ، روسها این پرنده را در خط تولید قرار داده و نمونه مختلفی از آن شامل نسخه های شناسایی ، بمب افکن ، هواپیمای بستر آزمایش (TEST BED) و.... تولید و به کشورهای مختلفی نیز صادر نمودند. این پرنده تجارب شرکت در جنگ های مختلف ، شامل درگیری های اعراب و اسراییل ، جنگ عراق علیه ایران ، جنگ اول و دوم خلیج فارس ( البته با یک بیلان تقریبا" ناموفق ) را در کارنامه رزمی خود دارد . اما علیرغم این مساله ، حتی رقبا نیز به توانایی های فاکس بت بسیار احترام می گذاشتند ، چنانکه فرمانده وقت نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در جریان نبردهوایی در دره بقاع ، اذعان نمود که اگر این هواپیما در اختیار نیروی هوایی متبوع وی قرار داشت ، هیچ کس حریف آنها نمی شد . البته این پرنده در زمان خدمت در نیروی هوایی شوروی/ روسیه با حواشی زیادی نظیر فرار ویکتور بلنکو با نسخه P آن روبرو بود و حتی گفته می شود به دلیل استفاده از الکل در ترکیب سوخت این پرنده ، خدمه زمینی با سرقت این مایع ، آن را ....... .

 

iraf_mig-25pd_25411_002.jpg


گفتنی است در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ، نیروی هوایی عراق با بهره گیری از برد پیمایشی و علیرغم ظرفیت محدود حمل مهمات نسخه PDS این هواپیما ، بارها اهداف مهمی نظیر پالایشگاه و ذوب آهن اصفهان را هدف قرار دادند ، و گاهی نیز موفق بودند ، اما این پرنده بارها در چنگال بسیار برنده و تیز زوج تامکت/ فونیکس و یا واحدهای پدافند هوایی دوربرد گرفتار می شدند ، تا جایی که درجریان یکی از این بمباران ها ، یکفروند از این پرنده ها هدف یک تیر موشک سام- 2 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و ساقط شد . مردم محلی نیز به تلافی شهدای ناشی از بمباران این هواپیما ، خلبان را که به سلامت اجکت کرده بود ، " به جهنم " فرستادند .

 

mig-25pds-foxbat-25211-iraf-tct-206.jpg

 

  • Upvote 9

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر


گفتنی است در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران ، نیروی هوایی عراق با بهره گیری از برد پیمایشی و علیرغم ظرفیت محدود حمل مهمات نسخه PDS این هواپیما ، بارها اهداف مهمی نظیر پالایشگاه و ذوب آهن اصفهان را هدف قرار دادند ، و گاهی نیز موفق بودند ، اما این پرنده بارها در چنگال بسیار برنده و تیز زوج تامکت/ فونیکس و یا واحدهای پدافند هوایی دوربرد گرفتار می شدند ، تا جایی که درجریان یکی از این بمباران ها ، یکفروند از این پرنده ها هدف یک تیر موشک سام- 2 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و ساقط شد . مردم محلی نیز به تلافی شهدای ناشی از بمباران این هواپیما ، خلبان را که به سلامت اجکت کرده بود ، " به جهنم " فرستادند .



میراژ بود ، شما رو به خواندن این تایپیک جلب میکنم
میگ 25 بیشتر وظیفه جنگ روانی داشت میومد رو شهر ها و بمباران غیر دقیق انجام میداد یا میومد دیوار صوتی رو میشکست ( یه بار تو راهپیمایی 22 بهمن تهرات این کار رو کرد ) و کلا بیشتر جنه جنگ روانی و شناسایی رو داشت
آخر های جنگ توانایی بمباران دقیق رو پیدا کرد ، که یکی از اهدافی رو که ناجنمردانه بعد از آتش بس زد رادار سوباشی بود
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
arash666 گفت:


میراژ بود ، شما رو به خواندن این تایپیک جلب میکنم
میگ 25 بیشتر وظیفه جنگ روانی داشت میومد رو شهر ها و بمباران غیر دقیق انجام میداد یا میومد دیوار صوتی رو میشکست ( یه بار تو راهپیمایی 22 بهمن تهرات این کار رو کرد ) و کلا بیشتر جنه جنگ روانی و شناسایی رو داشت
آخر های جنگ توانایی بمباران دقیق رو پیدا کرد ، که یکی از اهدافی رو که ناجنمردانه بعد از آتش بس زد رادار سوباشی بود

 


با تشکر از توجه شما - البته بنده استناد می کنم به (اگر حافظه یاری کند ) ، سلسله مقالات "ققنوس از خاکستر بر می خیزد " منتشره در مجله صنایع هوایی ، که دریکی از قسمت های آن به تفصیل در اینباره توضیح داده شدن بود . البته فرموده شما هم صحیح است و میراژ ها ، حملاتی به اصفهان هم داشته اند . ولی ماجرای شکار فاکس بت توسط واحدهای پدافندی سام-2 در مجموع جهات صحت دارد . البته در یکی از شماره های فصلنامه نگین ایران هم در تایید این مطلب ، اسنادی وجود داشت که مشغول پیدا کردن آن هستم .
 

 

  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ولی ماجرای شکار فاکس بت توسط واحدهای پدافندی سام-2 در مجموع جهات صحت دارد .



منکر این اتفاق نشدم ، بحث هم بر سر بمباران دقدق بود که تا آخرهای جنگ ( سال 66 به بعد ) فاکسبت ها به جز شناسایی و جنگ روانی و زدن هواپیما های مسافربری ( فاکسبت هدف قرار گرفته توسط اف 5 در حال رهگیری هواپیمای مسافبری ایران بود ) و بمباران غیر دقیق که اون هم جنبه روانی داشت کار دیگری انجام نداد.
در همون تایپیک که گذاشتم به تفصیل صحبت شده و حتی یکی از عزیزان شاهد این اتفاق بوده ، حتی در مورد اصابت قرار دادن میگ 25 توسط اسپارو فانتوم هم مطلب هست و توضیحات دقیق محل اتفاق
توصیه میکنم اون تایپیک رو مطالعه بفرمایید

  • Upvote 2

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مطالب مشابه

    • توسط SAEID
      معرفی و بررسی کامل رادارهای قدرتمند Zhuk روسی
      Жук Радары

      قسمت اول

      [/align]


      تعریف

      یک سری از رادارهای روسی تمام آب و هوایی هواپایه است که توسط کمپانی NIIR Phazotron برای جنگنده های چند منظوره ای مانند MiG-29 و Su-27 طراحی و ساخته شده است.


      معرفی

      رادارهای باند X پالس داپلر سری N010 ژوک امکان و نوع استفاده را برای جنگنده فراهم میکند، هوا به هوا و هوا به سطح. رادار N010 در حالت هوا به هوا قادر به شناسایی اهداف هوایی و جمع آوری اطلاعاتی درباره آنها مانند مختصات، فاصله و سرعت است. رادار دارای قابلیت نگاه به پائین / شلیک به پائین در برابر اهداف هوایی بوده (حتی هدفهایی که در سطح آب پرواز میکنند) و انواع مختلفی از جستجو را مهیا میکند. این رادار میتواند اهداف را بصورت تک تک یا چند تایی در یک مرحله شناسایی و رهگیری کند در حالیکه مشغول جستجو برای شناسایی اهداف جدید است. رادار ژوک میتواند اهداف را بر اساس کلاس و درجه اهمیت برای منهدم کردن شناسایی کند. یک نوع حالت اسکن در نبرد نزدیک با امکان جستجوی عمودی، زاویه دید HUD و لوله توپ با کیفیت بسیار زیاد برای تعقیب هدف در فاصله دید بصری در این رادار پیش بینی شده است. همچنین رادار N010 توانایی قفل کردن بر روی بالگردهایی را که نزدیک سطح زمین پرواز میکنند و انهدام آنها را دارد.

      رادار N010 ژوک توانایی سازگاری با انواع مختلفی از تسلیحات هوا به هوا از جمله موشکهای هدایت راداری R-77 و R-27 برای هدفگیری، نشانه گذاری و ارتباط رادیویی را دارد و میتواند موشکهای هدایت مادون قرمز R-73 را نیز برای شلیک آماده (یعنی جستجوگر مادون قرمز موشک را بر روی هدف قفل کند) و امکان استفاده از توپ هواپیما را نیز فراهم میکند (یعنی هدفگیری با توپ بوسیله قفل شدن رادار بروی هدف و مشاهده مشخصات در HUD).

      در حالت هوا به زمین رادار N010 توانایی نقشه برداری از عوارض زمین با امکان تهیه نقشه مصنوعی از هدف ، نقشه برداری با امواج ثابت یا متغیر و دقتی تا 3 در 3 متر و زوم دقیق و عکسبرداری دارد. رادار میتواند اهداف را شناسایی و سرعت و فاصله آنها را تشخیص دهد (هم دریایی و هم زمینی). رادار ژوک میتواند عوارض زمینی را در ارتفاع پائین تعقیب کرده و همچنین مناطق آب و هوایی خطرناک را در حین پرواز شناسایی کند.
      رادار تسلیحات هوا به زمین متنوعی شامل موشکهای هوا به سطح Kh-29 و ضد رادار Kh-31 دارد.
      رادار N010 طراحی انعطاف پذیری داشته و مدلهای قبلی آن مانند Zhuk-M و Zhuk-MS امکان ارتقا به سطح رادار پیشرفته Zhuk-A را دارند.


      قابلیت های رادارهای چند منظوره ژوک:

      حالت عملیاتی هوا به هوا:

      امکان نگاه به بالا/پائین و شلیک به بالا/پائین
      شناسایی اهداف هوایی و اندازه گیری فاصله ، سرعت مختصات زاویه ای
      رهگیری اهداف تنها یا در کنار هم
      رهگیری اهداف در کنار هم و حمله به خطرناکترین آنها
      رهگیری و قفل اهداف بصری در داگفایت
      شناسایی و رهگیری بالگردها و بالگردهای نزدیک سطح زمین
      تعیین نوع و کلاس هدف مورد نظر
      تشخیص اهداف نزدیک هم و تعیین ترکیب رزمی آنها
      شناسایی پدیده های خطرناک جوی
      قفل بر روی چندین هدف مجزا با یا بدون اسکن هوایی
      شناسایی و تعقیب اهداف مهم هوایی
      شناسایی و تعقیب و قفل بر روی یک هدف
      قفل بر روی چندین هدف مجزا با یا بدون اسکن هوایی
      کاربرد در نبردهای نزدیک هوایی با اسکن افقی و نمایش در شیشه کاکپیت
      هدفگیری و نشانه گذاری با استفاده از سیستم هلمت نصب شده در کلاه خلبان
      جستجوی ماورای دید خلبان
      تخمین حجم و قدرت هدف های ترکیبی

      حالت عملیاتی هوا به زمین:

      نقشه برداری زمینی با دقت 3 در 3 متر
      توانایی زوم و ثابت نگاه داشتن دوربین بر روی هدف
      رهگیری همزمان چندین هدف زمینی و سطحی
      شناسایی و رهگیری هدفهای متحرک زمینی و سطحی
      اندازه گیری زاویه نسبت به هدفهای بصری زمینی و سطحی
      پشتیبانی از پرواز در ارتفاع پائین و اطلاع دادن به خلبان
      نقشه برداری از عوارض زمین با استفاده از امواج راداری ، استفاده از امواج باریک با اثر دوپلر ، متمرکز کردن همزمان امواج ، بزرگ کردن مقیاس نقشه و تهیه نقشه نهایی.
      مسافت یابی سطحی
      نظارت دریایی و سطحی
      هشدار دهنده نزدیکی به سطح زمین
      اندازه گیری سرعت ناوهای هواپیمابر


      آشنایی با رادارهای مختلف ژوک


      رادار Zhuk
      نسل اول رادارهای ژوک با کد N010 است که برای استفاده در جنگنده MiG-29M و مدل ارتقا یافته MiG-23 طراحی شد. این رادار مخصوص نبردهای هوا به هوا ساخته شده و با لغو شدن طرح MiG-29M امکان استفاده از آن وجود نخواهد داشت.

      مشخصات:
      وزن: 220 کیلوگرم
      قطر آنتن: 680 میلیمتر
      توان خروجی: 5 کیلووات
      زاویه جستجو: 90± افقی و 55+/40- عمودی
      قدرت درگیری: شناسایی همزمان 10 هدف و حمله به 4 تای آنها
      برد هوا به هوا:
      (RCS=5m²) 90 کیلومتر
      (RCS=3m²) 65 کیلومتر


      رادار Zhuk-8-ll
      مدل صادراتی رادار پایه ژوک بوده و برای استفاده در جنگنده چینی F-8-llM ساخته شده است. بجز چند مورد داونگرید در سایر موارد مشابه رادار اصلی است.

      مشخصات:
      وزن: 240 کیلوگرم
      قطر آنتن: 680 میلیمتر
      توان خروجی: 5 کیلووات
      زاویه جستجو: 85± افقی و 55+/40- عمودی
      قدرت درگیری: شناسایی همزمان 10 هدف و حمله به 2 تای آنها
      برد هوا به هوا:
      (RCS=5m²) 90 کیلومتر
      (RCS=3m²) 65 کیلومتر

      لازم به ذکر است که چینی ها یک رادار پالس داپلر بومی (البته با کمک اسرائیل) طراحی و ساخته اند به نام KLJ-1 که برد آن در برابر سطح مقطع راداری 3 متر مربع 75 کیلومتر است.
      با توجه به اینکه رادار ژوک روسی به علت داونگرید توان رزمی کمتری نسبت به رادار چینی دارد ، احتمالا رادار مذکور در جنگنده های جدید اف8 بجای رادار روسی استفاده خواهد شد.


      رادار Zhuk-27
      این رادار برای استفاده در جنگنده سوخو27 طراحی شده و از سیستم شناسایی و هدفگیری مشابه رادار ژوک استفاده میکند ولی توان رزمی آن به مراتب بیشتر از مدل پایه است.

      مشخصات:
      وزن: 300 کیلوگرم
      قطر آنتن: ؟
      توان خروجی: ؟
      زاویه جستجو: 90± افقی و 55+/40- عمودی
      قدرت درگیری:
      شناسایی همزمان 10 هدف هوایی و حمله به 2 الی 4 تای آنها
      برد هوا به هوا:
      200 کیلومتر (RCS=16m²)
      130 کیلومتر (RCS=5m²)
      100 کیلومتر (RCS=3m²)
      برد در حالت نگاه و شلیک به پائین:
      200 کیلومتر (RCS=5m²)
      150 کیلومتر (RCS=3m²)

      حداکثر برد برد این رادار 240 کیلومتر بوده و نکته جالب درباره آن توانایی رهگیری تمامی 10 هدف از فاصله 185 کیلومتری است! به عبارت دیگر برد رهگیری این رادار 77% برد شناسایی آن میباشد که نسبت فوق العاده ای است.

      [align=center][/align]


      رادار Zhuk-M
      مدل پیشرفته رادار ژوک با کد N010M میباشد که به آن امکان نقشه برداری و تعقیب عوارض زمین اضافه شده است. این رادار یکی از بخشهای ارتقا یافته جنگنده MiG-29SMT میباشد و تضمینی است برای صادرات میگ29 به کشورهای مختلف مانند هند.
      کیفیت این رادار با بهبود پردازش سیگنالهای دریافتی افزایش یافته است و برد آن با وجود کوچک و سبکتر بودن از رادار ژوک بیشتر است! Zhuk-M از سیستم پردازشی الکترونیکی استفاده میکند.
      نکته توجه درباره این رادار دقت بسیار زیاد و برد رهگیری 83 الی 85 درصدی برد شناسایی است!

      مشخصات:
      وزن: 180 کیلوگرم
      قطر آنتن: 624 میلیمتر
      توان خروجی: ؟
      زاویه جستجو: 85± افقی و 56+/40- عمودی
      قدرت درگیری:
      شناسایی همزمان 10 هدف هوایی و حمله به 4 تای آنها
      شناسایی چندین هدف زمینی و حمله به 2 تای آنها
      برد هوا به هوا (RCS=5m²):
      در مدل پایه: 120 الی 150 کیلومتر به جلو و 45 الی 50 کیلومتر به عقب
      در مدل نهایی: تا 200 کیلومتر به جلو و بیش از 50 کیلومتر به عقب
      برد هوا به زمین:
      گروه تانک: 25 کیلومتر
      پل ریلی: 120 کیلومتر
      قایق موتوری: 150 کیلومتر
      ناوشکن: 300 کیلومتر

      [align=center][/align]


      رادار Zhuk-MS
      این رادار پیشرفته برای استفاده در جنگنده سوخو27 و مدلهای مشتق شده از آن طراحی شده و نوع صادراتی آن به نیروی هوایی چین برای نصب در جنگنده های Su-30MKK پیشنهاد شده است.
      آنتن این رادار اسکن الکترونیکی آرایه ای شیاردار برنامه ریزی شده است.
      توان شناسایی این رادار نسبت به مدل M افزایش یافته و در برابر هدفهای زمینی کارایی بهتری دارد.
      (برد آن در برابر تانک 5 کیلومتر بیشتر شده است.)

      مشخصات:
      وزن: 255 کیلوگرم
      قطر آنتن: 960 میلیمتر
      توان خروجی: 6 کیلووات
      زاویه جستجو: 85± افقی و 56+/40- عمودی
      قدرت درگیری:
      شناسایی همزمان 10 هدف هوایی و حمله به 4 تای آنها
      شناسایی چندین هدف زمینی و حمله به 2 تای آنها
      برد هوا به هوا:
      190 کیلومتر (RCS=5m²)
      150~ کیلومتر (RCS=3m²)
      برد در حالت نگاه و شلیک به پائین:
      تا 250 کیلومتر (RCS=5m²)

      [align=center][/align]


      رادار Zhuk-F
      بر پایه رادار اصلی ژوک و بصورت آرایه اسکن الکترونیکی غیرفعال (PESA) ساخته شده است.
      برای جنگنده سوخو27 طراحی شده و توان فوق العاده ای در نبردهایی هوایی دارد.
      این رادار به علت غیرفعال بودن توانایی شناسایی اهداف پنهانکار را داشته و فاصله شناسایی سوخو27 توسط رادارهای دشمن را بیشتر کرده است.

      مشخصات:
      وزن: 300 کیلوگرم
      قطر آنتن: ؟
      توان خروجی: ؟
      زاویه جستجو: 70± افقی و 70+/40- عمودی
      قدرت درگیری: شناسایی همزمان 24 هدف و حمله به 8 تای آنها
      برد هوا به هوا (RCS=5m²):
      130 الی 200 کیلومتر

      برد نهایی این رادار اعلام نشده است ولی با توجه به برد آن در برابر هدف مذکور احتمالا برد نهایی این رادار 300 کیلومتر برسد.

      رادار Zhuk-MF
      نسخه ارتقا یافته مدل M با آنتن بزرگتر و غیرفعال PESA است.
      در حالت هوا به زمین کارایی مشابهی با رادار قبلی دارد.

      مشخصات:
      وزن: 285 کیلوگرم
      قطر آنتن: 700 میلیمتر
      توان خروجی: ؟
      زاویه جستجو: 70± افقی و 70± عمودی
      قدرت درگیری:
      شناسایی همزمان 20 هدف هوایی و حمله به 4 تای آنها
      شناسایی چندین هدف زمینی و حمله به 2 تای آنها
      برد هوا به هوا (RCS=5m²):
      110 کیلومتر به جلو و 50 کیلومتر به عقب
      برد هوا به زمین:
      گروه تانک: 25 کیلومتر
      پل ریلی: 120 کیلومتر
      قایق موتوری: 150 کیلومتر
      ناوشکن: 300 کیلومتر


      [align=center][/align]


      رادار Zhuk-MSF
      جدیدترین نسخه ارتقا یافته مدل M بوده و برد شناسایی آن تقریبا 50% بیشتر از مدل پایه است.
      توانائیهای هوا به زمین آن مشابه مدل MS بوده و برد شناسایی تانکها 5 کیلومتر افزایش و به 30 رسیده است.
      از یک آتن غیرفعال PESA با قطر و توان خروجی بیشتر و 16 فرکانس مختلف استفاده میکند.
      این رادار قابلیت نصب و استفاده در رهگیر میگ31 را دارد و از این بابت رقیبی است برای رادار مشهور زاسلون.

      مشخصات:
      وزن: 305 کیلوگرم
      قطر آنتن: 980 میلیمتر
      توان خروجی: 8 کیلووات
      زاویه جستجو: 70± افقی و 70± عمودی
      قدرت درگیری:
      شناسایی همزمان 30 هدف هوایی و حمله به 6 تای آنها
      شناسایی چندین هدف زمینی و حمله به 4 تای آنها
      برد هوا به هوا (RCS=5m²):
      180 کیلومتر به جلو و 60 کیلومتر به عقب
      برد هوا به زمین:
      گروه تانک: 30 کیلومتر
      پل ریلی: 130 کیلومتر
      قایق موتوری: 150 کیلومتر
      ناوشکن: 300 کیلومتر

      توان درگیری این رادار با هدفهای زمینی تا 2 برابر سایر مدلها میباشد.

      [align=center][/align]


      در قسمت بعدی مقاله به بررسی کارایی رادارهای فوق در جنگهای قرن 21 و معرفی چند مدل دیگر از رادارهای ژوک خواهیم پرداخت.

      ادامه دارد ...



      نویسنده: سعید ، سایت میلیتاری
      هرگونه استفاده بدون ذکر نام سایت میلیتاری مجاز نیست.
    • توسط saiedtomcat
      ناگفته‌هایی از سایت سوباشی
      یک سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی با بیان اینکه اولین هواپیمای میگ 25 که توسط پدافند هوایی سپاه سرنگون شد در اصفهان و با هدایت سایت سوباشی بود، گفت: نقش رادار و اقدام تاکتیکی بر علیه هواپیماهای دشمن پدافند را سرافرازانه از جنگ خارج کرد.

      به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، هادی فرخی سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص چگونگی نقش آفرینی مرکز پدافند هوایی در کشوراظهار داشت: مرکز عملیات پدافند هوایی در تهران و مراکز پدافند منطقه ای یا S.D.C ها که در نقاط مختلف کشور از جمله سوباشی همدان مستقر هستند و مراکز کنترل گزارش که تابع آنها هستند شبکه ای را تشکیل می دهند که از 50 سال پیش On Line بودند. یعنی اگر به فرض در گوشه شمال غرب کشور تحرکی دیده می شد، در لحظه به تهران گزارش می شد. یعنی کار در مراکز عملیات منطقه ای مثل همدان یعنی کار 24 ساعته و هفت روز در هفته، چه در جنگ و چه در صلح.

      وی در خصوص عملکرد مرکز پدافند هوایی همدان موسوم به سایت سوباشی عنوان کرد: سایت سوباشی در هشت سال دفاع مقدس وظایف سنگینی داشت که یکی از آنها کنترل عملیاتی و کنترل آتش پدافند هوایی بیش از 37 شهر بود. این رادار وضعیت های مختلف آمادگی را به پدافند این شهرها و مناطق اعلام می کرد. پدافند را هدایت می کرد، اعلام می کرد که چه زمانی مجازند شلیک کنند. هم چنین پروازهای گشت زنی جنگنده های خودی برای دفاع از این شهرها به عهده سایت سوباشی بود.

      فرخی اضافه کرد: در جنگ شهرها نیروی هوایی عراق با هواپیماهای میگ-25 که در ارتفاع بالا پرواز می کردند روی شهرهای ما چند بمب بی هدف پرتاب می کرد و فرار می کرد تا با کشتن شهروندان بی دفاع روحیه مردم ما را خراب کند. ارتفاع پروازی میگ های 25 به قدری بالا بود که ما نمی توانستیم با آنها درگیر شویم. اولین هواپیمای میگ 25 که توسط پدافند هوایی سپاه سرنگون شد در اصفهان و با هدایت سایت سوباشی بود.

      وی با اشاره به اینکه از کارهای مهم سوباشی هدایت جنگنده هایمان بود، گفت: یعنی هواپیماهای فانتوم اف-4 یا اف-14 را در بعضی جاها و به خصوص شیارهای کوهها نگه می داشتیم به هواپیماهای مهاجم عراقی حمله می کردیم و گریز می کردیم. خلبانان ما با سوخت گیری از هواپیماهای تانکر در هوا بعضی وقت ها تا هفت ساعت برای پوشش هوایی منطقه در آسمان بودند.

      این سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی ادامه داد: همچنین بحث آلرت را داشتیم که خلبان داخل هواپیما بر روی باند آماده پرواز بود و به محض اینکه رادار هواپیمای دشمن را کشف می کرد بعد از پنج دقیقه بلند می شد و ما آن را به سمت هواپیمای دشمن هدایت می کردیم.

      وی تصریح کرد: جنگ و گریز در هوا و هدایت هواپیمای خودی با توجه به سرعت بالای دو هواپیما که روی هم بیش از دو برابر سرعت صوت است زیرکی و سریع الانتقالی خاصی را می طلبد. یک لحظه اشتباه یعنی انهدام هواپیمای خودی یا حمله موفق هواپیمای دشمن به شهرها.

      فرخی با بیان اینکه در مورد بمباران مناطق نظامی و حیاتی دشمن هم ما اکیپی بودیم که قبل از حمله خلبانان عمل کننده را توجیه می کردیم، گفت: اگر حمله مثلاً سپیده دم بود ساعت دو یا سه نیمه شب به سایت سوباشی می رفتیم و پشت دستگاه می نشستیم چون اطلاعات حمله را نباید پخش می کردیم و هواپیماهای خودی را هدایت می کردیم بدون اینکه با آنها صحبت کنیم. مثلاً به وسیله شماره هایی که رادیو بیان می کرد و زمانی که بمباران انجام می شد تازه خلبان ما اجازه داشت با ما صحبت کند.

      وی خاطرنشان کرد: در کنار رادار سوباشی ما شبکه دیده بانی مردمی را هم فعال کرده بودیم. چون رادارهای زمینی هر چه قدر هم کامل باشند باز نقاط کور دارند. ما به ادارات مختلف در غرب کشور مراجعه می کردیم، به ایستگاههای آتش نشانی مراجعه می کردیم، مساله را برای اینها توجیه می کردیم و از آنها می خواستیم که اگر هواپیمای مشکوکی دیدند از طریق تلفن به سایت اطلاع دهند. اگر اطلاعات آنها موثق بود از آنها تقدیر می شد. این شبکه خیلی به ما کمک کرد و ما بارها از این اطلاعات جهت سرنگونی هواپیماهای عراقی استفاده کردیم و این هم میهنان را هم با ساعت و سکه طلا مورد تشویق قرار دادیم.

      این سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی نقش رادار سوباشی در جنگ را همانند خاری در چشم دشمن دانست و افزود: این رادار در ارتفاع نصب شده بود و احاطه کامل به شیارهای داخل خاک خودمان و عراق داشت. من در چهار سال آخر جنگ تحمیلی به عنوان معاون عملیات در آنجا مشغول به خدمت بودم. بارها هواپیماهای عراقی که از کمک مستشاران روسی و فرانسوی بهره می بردند سعی کردند تا این رادار را مورد هدف قرار دهند که موفق نشدند.

      وی با تاکید براینکه قطع نامه 598 توسط ایران و عراق پذیرفته شده بود و حالت نه جنگ و نه صلح بود، گفت: ما تصورمان این بود که دیگر عراق از مرزهای بین المللی رد نمی شود. منتها نه تنها عراق در زمین و هوا به قطع نامه اعتنا نکرد بلکه منافقین را هم روانه خاک ما کرد.

      فرجی اضافه کرد: پنجم مرداد ماه سال 1367 بود. هواپیماهای عراقی از صبح چندین نوبت سایت سوباشی را بمباران کرده بودند که ناموفق بود چون پدافند کنار سایت امکان بمباران دقیق را به آنها نداده بود. بعد از ظهر یک هواپیمای عراقی از فاصله دور با بمب لیزری دقیقاً اتاق عملیات رادار را هدف قرار داده بودند.

      وی ادامه داد: در آن زمان من در پایگاه همدان بودم. تا آنجا که یادم می آید در ستاد پایگاه بودم و مشغول بررسی نامه ها بودم که به من تلفن زدند گفتند مثل اینکه سوباشی مورد حمله قرار گرفته است. دیده بان ها گزارش داده بودند و تماس تلفنی هم با سوباشی قطع شده است. سه تا ماشین آماده شدیم و سریع حرکت کردیم . فاصله پایگاه همدان تا سایت سوباشی تقریباً 36 کیلومتر است. ما طی 50 دقیقه به سایت رسیدیم.

      این سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی با بیان اینکه حقیقتاً آنجا عاشورایی بود و طوری این عزیزان شهید شده بودند که انسان فراموش می کرد زندگی جریان دارد، گفت: چون دورتادور اتاق عملیات دیواره های قطور بتنی بود و بمب از بالا وارد اتاق شده بود موج انفجار از داخل اتاق خارج نشده بود و همه چیز را منهدم کرده بود. تیرآهن های قطور مثل یک کلاف خم شده بود. چون بمب دقیقاً به اتاق عملیات اصابت کرده بود نفراتی که در قسمت های دیگر و پناهگاه بودند هیچ صدمه ای ندیده بودند.

      وی اضافه کرد: آمبولانس و بالگرد به محل آمد. هر کس کاری می کرد. آن قدر آوار زیاد بود که رسیدن به جنازه ها هم سخت بود. همه در حال گریه جنازه ها را در می آوردند و بسته بندی می کردند. بعضی ها بدحال شدند. جنازه هیچ کدام از این عزیزان کامل نبود. جنازه ها را که به موطن اصلیشان فرستادیم روز بعد دو تا دست پیدا شد. دوستان گفتند می توانیم با آزمایشات پزشکی بفهمیم این دست ها مال کدام شهید است اما بنا به فتوای امام که شهید نبش قبر ندارد، این دو دست را به عنوان یادبود شهدای سوباشی در ورودی سایت سوباشی دفن کردیم.

      فرخی با اشاره به اینکه تمام این عزیزان که در اتاق عملیات بودند شهید شدند، گفت: 19 نفر که 18 نفرشان از پدافند هوایی بودند و یک نفرشان رابط نیروی زمینی بود. اینها بهترین های پدافند بودند. در اتاق عملیات باید هشت نفر حضور داشتند اما بقیه از استراحت شیفتشان زده بودند و داخل اتاق عملیات بودند تا اگر از دستشان بر می آید کمکی کنند چون جنگ شهرها از طرف هواپیماهای عراقی فکر همه ما را ناراحت کرده بود و می خواستیم هر کاری از دست ما برمی اید انجام دهیم.

      وی افزود: این بچه هایی که آنجا بودند کسانی بودند که برای ماموریت های خاص آموزش دیده بودند. برای هدایت هواپیماهای اکتشافی. اینها را با هواپیماهای کوچک به سایت های رادار می بردند برای اینکه هواپیماهای اکتشافی را هدایت کنند تا عکس های لازم را بگیرند و مسیرهای حمله جدید را انتخاب کنند و برگردند. این شهدا جوانترینشان 23 سال داشت و صاحب یک بچه 2 ساله بود و مسن ترین آنها شهید عسگری هم دوره من افسر عملیات سایت سوباشی بود.

      این سرهنگ بازنشسته پدافند هوایی با ذکر این نکته که من تقریباً همه آنها را می شناختم، گفت: شهید زمانی، شهید جودکی، شهید جامعه شورانی که از نیروی زمینی بود یا شهید دستنبو که اصلاً از همدان منتقل شده بود. ایشان در معاونت عملیات نیرو با امیر غلامی همکاری می کردند. امیر غلامی ایشان را که افسر راداری خبره ای بودند به تهران آورده بود تا برای بعضی ماموریت ها یا بعضی مشاوره ها پیش ایشان باشد.ایشان افسر شجاع و سریع الانتقالی بود و لحظه ای که رادار مورد هدف قرار گرفت ایشان پشت اسکوپ بود و برای ما نقل شده که در حال هدایت یکی از شکاری های خودی بوده است.

      وی افزود: سالها از آن اتفاق گذشته است، منتها من ندیدم که جایی از این شهدا صحبتی شده باشد. چون هر وقت که صحبت اتاق عملیات رادار بوده عنوان می شده که سری است و نباید مطرح شود.

      فرخی با اشاره به اینکه حمله به سایت سوباشی ضربه بزرگی به ما بود هم از نظر نفرات و هم اینکه ما یکی از مهم ترین رادارهایمان را از دست دادیم، گفت: البته کمتر از بیست و چهار ساعت از این حادثه نگذشته بود که پرسنل پدافند یکی از رادارهای تاکتیکی را از مکان دیگری به سوباشی منتقل کردند تا شبکه راداری ما دچار اختلال نشود.

      وی افزود: الان وقت استفاده از این تجارب و عنوان این رشادت هاست و من عرض می کنم که در آخر جنگ شاید نسبت هواپیماهای عراق به ما ده به یک بود. اما پیروزی ما و نقش رادار و اقدام تاکتیکی بر علیه هواپیماهای دشمن پدافند را سرافرازانه از جنگ خارج کرد.

      متاسفانه هرچی گشتم عکسی پیدا نکردم که مستقیما به سوباشی مربوط باشه
  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.