امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

اینکه میگید بدون داشتن اطلاعات اولیه هیچ چیزی رو هک کرد، درسته ، مهمترین کار هکر ها هم جمع آوری این اطلاعاته. شما وقتی می خواهید 1 سایت رو هک کنید ساده ترین راه پیدا کردن یوزر ادمینه. یعنی هکر با دستورات خاص (قبلا sql) دیتا رو میکشیدیم بیرون بعد این اطلاعات رو کنار هم گذاشتیم و این برای ما یکم زمان می برد ولی این کار برای یک رایانه کاری نداره ، و بعد هکش می کردیم.
از نظر من اصول هک کردن یک پهپاد هم با اصول هک کردن یک سایت نباید فرقی داشته باشه (جمع آوری اطلاعات ، شناسایی الگوریتم ، هک کردن) پس کسی رو پیدا نمی کنید که بشینه blind hacking کنه ، یعنی خودش بشینه اطلاعات رو حدس بزنه . میاد اطلاعات رو جمع آوری می کنه. مثلا امواج دریافتی پهپاد رو بررسی کردند و آخرش رمزگشایی.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote][quote][quote]بیشتر همون پهپاد معقوله - اما دراینصورت به احتمال قوی مشکل صدای موتور رو حل کردند - چون دفعه قبل از این راه شناسائی شده بود - سوال من اینه که 500 متری یعنی با چشم هم ندیدند؟[/quote]
سوال منم اینه که حالا 500 متر را اگر فاکتور بگیریم اون 50 دقیقه را کجای دلمان بگذاریم !

یک پرنده کوچک هم اگر 50 دقیقه بالای سر آدم چرخ بزنه متوجه میشیم چه برسد به پهپاد ![/quote]

موافقم این لز سوال من جدی تره؟ حالا یکی این پازل رو حل کنه ببینیم دیدن و نزدن - یا ندیدن و نزدن -یا دیدن و نتونستن بزنن
اصلا منطقه عملیاتی پایگاه دوم کجا میشه (کجای خلیج فارس؟)
اگه به فرض تنگه هرمز هم باشه 50 دقیقه با سرعت 30 گره اصلا میشه گفت به دریای عمان و خلیج فارس نمیرسه؟[/quote]
به قضیه اینطوری نگاه کنید :

تو قسمتی از گشت زنی هاش حتی به فاصله 500 متری هم رسیده نه اینکه از اول گشت زنیش 500 متری ناو بوده

50 دقیقه هم که احتمالا داشتن ماهی می گرفتن واسه ناهار icon_rolleyes

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]غواص اگه از 500 متری فیلم بگیره چی میخواد برداشت کنه از ناو؟چیزی گیرش میاد اصلا؟[/quote]

سلام
حالا کی گفته غواص بوده !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
الحمدلله که هیج کس پستها رو نمی خونه و به نوعی دنبال دعوا هستند بچه ها!

[b]اصلا خوندید من چی نوشته بودم؟![/b]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]الحمدلله که هیج کس پستها رو نمی خونه و به نوعی دنبال دعوا هستند بچه ها!
[b]اصلا خوندید من چی نوشته بودم؟![/b][/quote]چه حس مشتركي icon_wink بنده هم گاهي اوقات همين احساس را دارم. گويا بعضي ارسالهايم نامرئي هستند... icon_rolleyes

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]الحمدلله که هیج کس پستها رو نمی خونه و به نوعی دنبال دعوا هستند بچه ها!

[b]اصلا خوندید من چی نوشته بودم؟![/b][/quote]

بله عزیز خوندیم - فقط سوال اینه که این فاصله مال کجاست؟ تو تنگه هرمز که لاجرم فاصله ناو با مرز دریائی ما به حد اقل میرسه؟ یا در فضای باز بیرون اون؟ اگه اولی باشه که گفتنش شوخیه چون اصلا مزیتی حساب نمیشه چون به قول شما تو این محدوده خاص ایران فاصله خودش رو تحمیل کرده جون فاصله 10 کیلومتری برای همین دهانه بی معنیه- اما به نظر دومی میاد که این فاصله اینقدر نبوده و نزدیک شدن همانا و ...

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[color=blue]حیفم می اد چرا خود دوست عزیز رضا کیانی موحد خودشون مقالاتشون را تو سایت قرار نمی دن تا مورد بحث قرار بگیره و این سایت را مورد ...و من فقط به عنوان نقل کننده ...[/color]
........................................................................
گاهی که صورت جلسه های مربوط به عملیات دوران جنگ را می خوانم به ویژه از فرمایشات حاج محسن محظوظ می شوم. گاهی هم به خودم می گویم که باید شاکر باشیم که این بنده خدا با این وسعت معلومات در رقابت ریاست جمهوری برنده انتخابات نشد و گرنه که چه دسته گلهایی که به آب نمی داد. به هرحال در دوران گرانی دلار و افزایش قیمت حاملهای انرژی و ... نگاهی اجمالی به بعضی از این درافشانی ها گاه گاهی برای حفظ روحیه و افزایش ضریب طرب لازم است.

اما قبل از هر چیز بد نیست مقدمه ای درباره مطلبی که در پی خواهد آمد بدانید. اینکه من از کلماتی چون "ظاهرا" ، "شاید" و "احتمالا" زیاد استفاده کرده ام به این دلیل است که درباره این وقایع اسناد رسمی بسیار اندکی وجود دارد و نمی توان با قطعیت درباره اتفاقات آن روزها چیزی نوشت. لازم به یادآوری است که در نقل قولهایی که صورت گرفته هر جا پرانتز یا !!! دیدید از متن اصلی نیست و توسط من به متن اضافه شده است.

در روز 30 شهریور 1366 هلیکوپترهای آمریکایی یک کشتی ایرانی را که شبانه در حال مین ریزی آبهای بین المللی بود به توپ بستند. این کشتی ایران اجر نام داشت و توسط کماندوهای آمریکایی تسخیر و پس از 5 روز غرق شد. این حمله با حمله لفظی مقامات ایرانی همراه شد که به آمریکا وعده تلافی داده بودند.

نیروی دریایی سپاه برای یک عملیات انتقامی خود را آماده کرد. اینکه فرمان اجرای این عملیات توسط مقامات سیاسی نظام به سپاه ابلاغ شد یا اینکه خود فرماندهان سپاه تصمیم گرفتند که ضرب شستی به آمریکایی ها نشان بدهند معلوم نیست. آنچه مشخص است این است که نه مقامات سیاسی و نه فرماندهان سپاه از حضور نیروهای آمریکایی در منطقه دل خوشی نداشتند. با حضور آمریکا در منطقه توانایی ایران در مقابله به مثل با حملات عراق به تانکرهای ایرانی به شدت افت می کرد.

داستان هرچه که بود در روز 11 مهر تعداد زیادی از قایقهای تندروی سپاه در اطراف جزیره فارسی گرد هم آمدند. ظاهرا یک فروند کشتی جنگی بزرگتر از طرف نیروی دریایی ایران (به عنوان ناوسرفرماندهی) وظیفه هدایت این ناوگان را برعهده داشته است. خبرگزاری های خارجی نوشتند که این ناوگان به سمت بندر خفجی عربستان حرکت کردند و عربستان توسط هواپیماهای خود آنها را پراکنده کرده اند و قایقهای ایرانی از میانه مسیر ناچار به بازگشت شده اند. با توجه به نبودن مدارک رسمی درباره این واقعه توضیح اتفاقاتی که در آن روز افتاد غیرممکن است اما بنا بر مطالعات من از خاطراتی که بعضی از بچه های سپاه درباره وقایع آن روز در اینترنت منتشر کرده اند به این نتیجه می رسیم که قایقهای سپاه پس از تجمع در اطراف جزیره فارسی اصلا آبهای ایران را ترک نکرده اند. شاید عربستان با آگاهی از حمله قریب الوقوع ایران مقامات سیاسی ایران را تهدید کرده و آنها هم جلوی عملیات نظامی سپاه را قبل از آغاز آن گرفته اند(در متنی که در ادامه خواهید خواهند محسن رضایی به وجود عوامل نفوذی عربستان در ایران اشاره ای مبهم داشته است).

شاید هم فرماندهان نیروی دریایی ارتش توانسته بودند تحرکات دفاعی عربستان (یا ناوگان ناتو) را رصد کنند. نیروی دریایی ایران دارای هواپیماهای گشت دریایی اوریون بود که در آن زمان در نوع خود از بهترینها بودند و توسط همین هواپیماها بود که مسیر حرکت کاروانهای دریایی ،که آمریکا آنها را اسکورت می کرد، برای ایران مشخص می شد. ممکن است که اخطاری توسط فرماندهان نیروی دریایی ارتش به فرماندهان سپاه داده شده باشد مبنی بر اینکه عربستان (یا ناتو)در وضعیت آماده باش کامل به سر می برد و هر حمله ای به تأسیسات نفتی این کشور بدون نتیجه خواهد ماند.

فردای آن روز ایران این تجمع دریایی را مانور "آزادی جزیره" خواند و هدف از آن را آمادگی و آموزش یگانهای نیروی دریایی سپاه اعلام کرد. روزنامه کیهان 12 مهر 66 از قول حسین علایی ،فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه، می نویسد:

این مانور به منظور دفاع از جزیره خارک و حوزه های نفتی خلیج فارس طراحی شده و یکی از سلسله مانورهای محدود سپاه در خلیج فارس بود که از سه روز پیش شروع شده بود و شنبه شب پایان یافت. در این مانور مانور واحدهایی از منطقه دوم نیروی دریایی سپاه شرکت داشتند و ضمن تمرین کنترل تحرکات خارجی فرضی در منطقه، سایر اهداف این مانور را با موفقیت تمرین کردند.

روزنامه اطلاعات 11 مهر هم از قول نخست وزیر وقت ،مهندس موسوی، می نویسد:

این مانور به مثابه آزمایشی در برابر توطئه قدرتهای استکباری در خلیج فارس بود که نتایج درخشانی به دنبال داشت!!! و ما از دیروز شاهر حساسیت قدرتهای بیگانه در خلیج فارس هستیم. ما در خلیج فارس ایستاده ایم و در آنجا خواهیم جنگید به همان صورتی که در خشکی ایستاده و جنگیده ایم و این مانور هشداری است به قدرتهای سلطه گر.

البته قدرتهای سلطه گر تهدید سپاه و مهندس موسوی را کاملا جدی گرفتند و حضور نظامی خود را در منطقه افزایش دادند و هرچه کشتی مین روب داشتند به خلیج فارس فرستادند. در روز 12 مهر در جزیره خارک جلسه ای با حضور فرماندهان نیروی دریایی سپاه انجام شد تا با حضور فرماندهان حاضر در عملیات یک جمع بندی صورت بگیرد. سخنان حسین علایی در این جلسه شنیدنی هستند:

اوایل حضور قدرتهای بزرگ در خلیج فارس چون آماده بودیم ابتکار عمل دست ما بود(منظور سردار آن زمانی است که سپاه با قایقهای تندرو به کشتی های تجاری و نفتکشهای کویت و عربستان در مسیرهای بین المللی حمله می کردند و کسی نبود که از آنها دفاع کند)... مدتی است که ابتکار از دست ما خارج شده است.(یعنی از وقتی که کشتی های آمریکایی نفتکشهای کویت را اسکورت می کنند نمی توانیم به راحتی آنها را مورد حمله قرار دهیم)... این کار(مانور انجام شده) اگرچه موفق نبود ولی مانور بسیار خوبی بود که با پی بردن به ضعفهای خود برای ادامه کار مفید است....

سند شماره 1554/د مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: دفترچه ثبت جنگ. راوی قرارگاه نیروی دریایی سپاه سعید سرمدی صفحات 13 تا 52

واقعا معلوم نیست که اگر مانور موفقیت آمیز نبوده چرا روزنامه کیهان آن را از زبان سردار موفقیت آمیز توصیف کرده است. تنها توضیح منطقی همان قضیه حمله به خفجی است. سردار علایی در ادامه آن جلسه ادامه می دهد:

پاسخگویی به شرارتهای عراق ضعیف شده (همان قضیه مقابله به مثل در جنگ نفتکشتها که قبلا اشاره کردم)...شروع عملیات کوچک آمرکایی ها علیه ما، دارد صحنه را دگرگون می کند(یعنی فشار نظامی و سیاسی بر روی ایران زیاد شده) ... ما در وضعیتی قرارداریم که مجبوریم درگیر شویم، یعنی آنها درگیر شدند.... باید توان خود را اضافه کنیم و ضربه وارد کنیم... مأموریت جنگیدن در خلیج فارس به قوت خود باقی است.

این جمله "ما در وضعیتی قرارداریم که مجبوریم درگیر شویم، یعنی آنها درگیر شدند" جمله با معنایی است. زمانی که آمریکا قبول کرد که کشتی های کویتی را اسکورت کند این امر به مذاق بسیاری از فرماندهان سپاه و سران سیاسی شیرین بود چرا که فکر می کردند می توانند با خود شیطان بزرگ روبرو شوند و او را به زانو درآورند. شاید آن زمان فکر می کردند که با یک حمله به کاروانهای اسکورت شده نفتکشها یا مین ریزی آنها چنان آبروریزی برای نیروی دریایی آمریکا و کشورهای دیگر ناتو بوجود می آید که ناچار می شوند صحنه را برای نیروی دریایی ایران و نیروی دریایی سپاه خالی کنند. اما درگیری هایی که پس از آن بین آمریکا و ایران روی داد نشان دادند که آمریکایی ها ریسک ضربه خوردن را قبول می کنند به شرط آنکه بتوانند جریان صادرات نفت را به هر صورت که شده برقرار نگه دارند. دقایق اولیه بازی به قول فوتبالیستها به ارزیابی حریف گذشت اما آمریکا با غرق کردن ایران اجر نشان داد که به هر صورت که شده در مقابل ایران خواهد ایستاد. حقیقت این است که سپاه با تمام رجز خوانی هایی که از قبل کرده بود خود را برای این موقعیت به هیچ وجه آماده نکرده بود و فرماندهی عالی سپاه هیچ نقشه ای برای روبرویی با این وضعیت نداشت. شاید آنها فکر می کردند که تنها حضور فیزیکی قایقهای تندرو می تواند ناوهای آمریکایی را فراری دهد. شاید هم بر روی شهادت طلبی خدمه این قایقها حساب ویژه ای باز کرده بودند. وقتی سردار می گوید: "ما در وضعیتی قرارداریم که مجبوریم درگیر شویم، یعنی آنها درگیر شدند." بدین معنی است که نیروی دریایی سپاه فکر نمی کرده که با آمریکا درگیر شود ولی چون آمریکایی ها با ایران درگیر شده اند سپاه هم ناچار است که مقابله کند و با آمریکا درگیر شود.

در همان روز 12 مهر یک جلسه دیگر هم برقرار شد اما اینبار جلسه با حضور محسن رضایی (فرمانده وقت سپاه) با غلامعلی رشید(معاون عملیاتی محسن رضایی)، حسین علایی (فرمانده نیروی دریایی سپاه) و جانشین وی (سید علی حسینی تاش) برای طرح ریزی یک استراتژی کلان دریایی انجام شد. متنی که برای مطالعه امروزتان انتخاب کردم سخنان دکتر رضایی در همین جلسه است:

خلیج فارس تجربه جدیدی است. ما نمی توانیم افراد زمینی باشیم و فقط با تعویض اسم به نیروی دریایی تبدیل شویم. مهم، پیداکردن نقطه آغاز و تسلط بر آن است!!!(یعنی از دید کلان سپاه برای درگیری با آمریکا هنوز هیچ برنامه ای ندارد. تازه سردار رضایی دنبال این است که باید از کجا شروع کند) در جنگ خلیج فارس نکته مهمی است و آن اینکه فرصت نداریم و به سرعت باید طی کنیم!!!( به سرعت طی کنند) تجارب عملیاتهای خیبر و بدر و فاو و العمیه هست، هرچند آنها در آب ساکن بوده، وضع دشمن و منطقه به گونه ای است که نمی توانیم زمانی طولانی برای تسلط صرف کنیم(اگر کسی معنی جمله قبل را فهمید به ما هم اطلاع بده). حضور آمریکا باعث تثبیت عراق، کویت و عربستان می شود(ترس اصلی سپاه از همین بود)... امریکا با حضور در منطقه، کشتار حجاج خانه خدا و زدن کشتی ایران اجر می خواهید حیثیت ما را، که حاصل خون شهداست زیر سوال ببرد!!!(توهم توطئه سبب شده که سردار رضایی فکر کنند کشتار حجاج ایرانی در مکه و جنگ ایران وعراق و همه بدی ها و شرور عالم قاعدتا باید زیر سر آمریکا باشد)...

در یک عملیات دریایی چند موضوع مهم وجود دارد:

1- راهپیمایی!!! که یک عمل مهم است. زمان، سرعت قایق و زمان بندی آن، تناژ قایق!!!(تناژ برای یه قایق موتوری که حداکثر می تونه یه دوشکا یا مینی کاتیوشا حمل کند) و ... قبل از آنکه با یک دشمن جدی روبروشویم(احتمالا منظور سردار رضایی همان مانور جزیره است)، مشکلات راهپیمایی را دیدیم، نتایج را جمع بندی کنید. با سکانی ها جلسه بگذارید و نکاتی را از آنها یادبگیرید.(فرمانده نیروی دریایی سپاه باید با قایق رانها جلسه بگذارد و از آنها درس بگیرد). مشخص شود چند ساعت راهپیمایی بدون خستگی ممکن است. چقدر استراحت لازم است و...

2- چگونگی هجوم، درگیری، تاکتیک حمله، آرایش و سازماندهی و همچنین سوختگیری در حین عمل (سوختگیری در حین عمل؟؟ یعنی چی؟ یعنی وسط درگیری؟) را بررسی و نتایج آن را جمع بندی کنید.

3- نکته دیگر غافلگیری و حفاظت است. امریکا و حجاز (منظور عربستان سعودی است) منابع نفوذی زیدی دارند و منابع نفوذی در خلیج فارس بیشتر از جنگ ایران و عراق است(چشمتان روشن)...

نیروی دریایی باید در دریا، در وسط خلیج فارس!!! مستقر شود. باید بویه گذاری و علامت گذاری کنید که قایقها گم نشوند.(جی پی اس هنوز اختراع نشده بوده) در نقاط مختلف خلیج فارس مستقرشوید!!!(با قایقی که حداکثر به اندازه یک روز سوخت و غذا می تواند حمل کند معلوم نیست چه گونه باید در نقاط مختلف خلیج فارس مستقر شد؟) اگر استقرارمان در زمین باشد، مشخص است که در هنگام عمل در دریا بی سیم از کار می افتد و قایق خراب می شود. باید سازمان خود را تمرین کنیم!!!(جمله را دارید؟) سلاح ها را روی قایق سوار کنیم. تمرین کنیم که در زمان عملیات خودمان را نزنیم. در فرهنگ دریا زندگی کنید!!! نیروی دریایی نمی تواند در خشکی و اسکله باشد!!! (از کرامات شیخ ما این است) کار و تاکتیک دریا و آشنایی با جو و هوا این است که در دریا باشید. درست است که امکانات شما ضعیف است، ولی باید به استقبال مشکلات برویم، امکانات پشت سر ما می آید!!! (یعنی اگر با نیروی دریایی آمریکا درگیر بشوید بعد از چند مدت خود به خود صاحب چند فروند ناوهواپیمابر و زیردریای اتمی خواهید شد) اگر به خاطر کمبود امکانات متوقف شویم، ضرر می کنیم. نقطه اتکا را به گروه هایی بدهید که بروند کار کنند(همان گروه هایی که قبلا ذکر خیرشان بود که هر کشتی را که می دیدند می زدند برخلاف مصالح نظام و دستورات مافوق و بعد هم تشویق می شدند)، بررسی کنند، نیازهای واقعی را مشخص کنید. اول بپذیرید که باید به دریا بروید، درخواستهایتان هم واقعی می شود. در سازمان دهی بازنگری کنید و در حال تمرین و مانور بمانید!!! تاکتیک عملیات مهمترین کار شماست!!! امیدواریم به زودی اعلام آمادگی کنید.

سند شماره 1554/د مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: دفترچه ثبت جنگ. راوی قرارگاه نیروی دریایی سپاه سعید سرمدی صفحات 76 تا 82

مرور و بررسی آنچه پس از این جلسات در صحنه خلیج فارس روی داد مجال دیگری را می طلبد. شما فعلا به همین فرمایشات گهربار اکتفا کنید و یک مدت در فرهنگ دریا زندگی کنید. ما هم بعدا در خدمت خواهیم بود.

نویسنده:
[color=green]رضاکیانی موحد[/color]

لینک منبع:
http://wars-and-history.mihanblog.com/post/category/18

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
مسخره کردن مقامات کشور خلاق قانون سایت است، ولو مقامات سابق باشد.


این نکاتی هم که شما مسخره کرده اید از درک کوتاه خودتان است.
معنی راهپیمایی را نفهمیده اید و سه علامت تعجب می گذارید. اینکه فرمانده نیرو با نیروهای عملیاتی جلسه بگذارد را مسخره می کنید و می خندید به خاطر درک کوتاه شما است. این آشنا بودن و درک کردن شرایط واقعی چیزی است که عامل موفقیت ایران و سپاه بوده و چیزی بوده که مورد تحسین محافل آکادمیک نظامی واقع شده اما شما آن را مسخره می کنید، واقعا متأسفم.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
به منظور ارزیابی از توان دریایی سپاه صورت گرفت

بازدیدفرمانده کل سپاه ازجزایر ابوموسی،تنب بزرگ وکوچک

فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه فرمانده نیروی دریایی سپاه از جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک بازدید به عمل آوردند.

به گزارش افکارنیوز به نقل از روابط عمومی کل سپاه، سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه دریادار علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه از جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک بازدید به عمل آوردند.

مشروح این بازدید متعاقبا اعلام می شود.

[url=http://afkarnews.ir/vdceov8zpjh87xi.b9bj.html]منبع[/url]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[size=18][color=green][b][align=center]«تندر» سپاه چگونه به قلب دشمن می زند + عکس[/align][/b][/color][/size]


[b][align=center]به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، یکی از یگان های عملیاتی شناوری نیروی دریای سپاه پاسدران انقلاب اسلامی ناوچه های موشک انداز سریع تندر هستند که با استقرار در مناطق مختلف با برخورداری از یکی از دوربردترین انواع موشک های کروز ضد کشتی ساخت داخل، نقش مهمی در حفاظت از آبهای کشورمان در خلیج همیشه فارس و تنگه هرمز دارند.[/align][/b]

[b][align=center]شناورهای تندر به تعداد 10 فروند در اردیبهشت 1376 تحویل نیروی دریایی سپاه شده است. تندر، در رده بندی بین المللی یک قایق موشک انداز(Missle Boat) است که در ایران ناوچه نامیده می شود.[/align][/b]


[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/166069_561.jpg[/img][/align]
[align=center]ناوچه قدر از رده تندر[/align]

[b][align=center]این شناور با جابجایی 205 تن، طول 38.6، عرض 6.8 و آبخور 2.7 متر دارای بیشینه سرعتی در حدود 65 کیلومتر بر ساعت بوده و در صورت حرکت با سرعت 55.5 کیلومتر بر ساعت به برد 1480 کیلومتر می رسد. بنابراین در صورت لزوم تندر می تواند چندین روز در آب به گشت زنی بپردازد.[/align][/b]

[b][align=center]رادار سطحی برای کشف و ردگیری اهداف سطحی و شناورهای دشمن با قابلیت شناسایی ده ها هدف، رادار ناوبری برای کمک به مسیریابی و رادار کنترل آتش برای هدایت تسلیحات به همراه سامانه های هشدار راداری، جنگ الکترونیک و سامانه های مخابراتی از جمله تجهیزات این شناور رزمی است.[/align][/b]

[b][align=center]تندر در قسمت سینه یا جلوی خود از یک توپ دو لوله 30 میلیمتری AK-230 با نواخت تیر بالا و با هدفگیری راداری بهره مند است که در بسیاری از شناورهای شرقی مورد استفاده قرار گرفته. این توپ که هر گلوله 270 گرمی آن حاوی 30 گرم مواد منفجره است، دارای نرخ شلیک 1000 تا 2000 گلوله بر دقیقه بوده و برد آن برای درگیری با اهداف هوایی بین 2500 تا 4000 متر و با شلیک منحنی 6 تا 7 کیلومتر است. بنابراین این توپ ضمن کاربرد در برابر اهداف دریایی به صورت مؤثری قابل استفاده در برابر تهدیدات هوایی نظیر هواگردهای سرنشین دار و پهپادها است.[/align][/b]

[b][align=center]جرم خود توپ 156 کیلوگرم و جرم کل مجموعه آن روی شناور تا 1905 کیلوگرم عنوان شده است. میزان چرخش آن به سمت بالا تا 87 درجه با نرخ 50 درجه بر ثانیه است. در واقع از حالت افقی تنها 1.74 ثانیه طول می کشد تا توپ رو به آسمان جهت گیری کند. سرعت خروج گلوله از لوله توپ نیز 1050 متر بر ثانیه است.[/align][/b]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/166070_830.jpg[/img][/align]
[align=center]توپ 30 میلمتری در جلوی شناور مشخص است[/align]

[b][align=center]یک توپ دو لول 23 میلیمتری نیز در میانه ناو و پشت دکل قرار گرفته است. این توپ معروف و شناخته شده هم جایی را در این شناور چابک و خطرناک برای دشمنان، به خود اختصاص داده تا در محدود برد 2000 تا 2500 متری خود سلاح بسیار خوبی برای انهدام پهپادها و بالگردها بوده و فضای ناامنی برای موشک و هواپیماهای دشمن به وجود بیاورد. نواخت تیر عملی این توپ 800 گلوله بر دقیقه است و روی شناورهای تندر قابلیت چرخش کامل به طرفین تا بیش از 110 درجه در هر سمت را داشته و در چرخش به سمت بالا نیز محدودیتی ندارد. سرعت خروج گلوله های 186 گرمی این توپ 970 متر بر ثانیه است.[/align][/b]

[b][align=center]با توجه به نمایش نمونه های کنترل از راه دور توپ 23 میلیمتری در کشور که مجهز به سامانه های اپتیکی برای هدفگیری هستند، استفاده اینگونه از توپ ها ضمن افزایش احتمال اصابت به هدف، بازدهی عملیاتی این سلاح را نیز افزایش خواهد داد و عدم وابستگی به نفرات مستقر پشت توپ آمادگی رزمی، سرعت واکنش و دقت هدفگیری آن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد که امیدواریم روی تندر نیز این توپها را مشاهده کنیم.[/align][/b]

[b][align=center]یک قبضه تیربار 12.7 میلیمتری دشکا در هر سمت تندر نصب شده و با توجه به برد 1600 متری آن در برابر اهداف هوایی برای درگیر شدن با بالگردها، پهپادها و قایق ها سلاح مؤثر و البته به صرفه ای است. گلوله های دشکا که حاوی مواد منفجره نیز هستد با سرعت 800 متر بر ثانیه شلیک می شوند.[/align][/b]

[b][align=center]به احتمال قوی تعدادی پرتابگر موشک دوش پرتاب مانند میثاق-1 یا 2 نیز باید در این شناور موجود باشد تا در مواقع لزوم به اجرای آتش مؤثر علیه تهدیدات هوایی دشمن در ارتفاعات پائین تا متوسط بپردازد. این موشک ها می توانند اهدافی در بررد 5000 متر و ارتفاع پروازی 30 تا 4000 متر را با سرعت قابل توجه 600 متر بر ثانیه ای خود نابود کنند.[/align][/b]

[b][align=center]اما سلاح اصلی ناوچه های تندر چهار پرتابگر موشک های کروز ضدکشتی از نوع نور و اخیراً قادر است.[/align][/b]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/166071_120.jpg[/img][/align]
[align=center]پرتابگرهای موشک نور در انتهای شناورهای تندر[/align]

[b][align=center]موشک های ضد کشتی نور دارای برد 120 کیلومتر بوده و دارای یک بوستر راکتی برای سرعت دهی اولیه هستند که پس از جدا شدن آن از موشک، موتور توربوجت شروع به کار کرده و 155 کیلوگرم سرجنگی نیمه زرهی را در ارتفاع بسیار پائین و نزدیک سطح آب به هدف می کوبد.[/align][/b]
[b][align=center]موشک قادر اما با برد 220 کیلومتر قدرت ناوچه های تندر را دو چندان کرده و فاصله خطرناک برای ناوهای دشمن را 83.3 درصد افزایش داده است.[/align][/b]

[b][align=center]در حقیقت در صورت بروز یک درگیری، ناوهای دشمن تا فاصله بیش از 200 کیلومتری از هر سمت تندر در خطر نابودی قرار دارند این در حالی است که خود تندر کمتر در معرض تهدید واقع می شود زیرا کمتر از ساحل خودی دور شده و کمتر به شناورهای دشمن نزدیک می شود از اینرو میزان بازدارندگی واحدهای دریایی سپاه با تجهیز تندر به قادر افزایش چشمگیری یافته است.[/align][/b]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/166072_809.jpg[/img][/align]
[align=center]وسعت تحت پوشش موشک قادر در صورتی که تندر نزدیک جزیره ایرانی بوموسی باشد[/align]

[b][align=center]همچنین به کمک این موشک دوربرد، دقیق و هوشمند با تعداد کمتری شناور وسعت خاصی تحت پوشش قرار می گیرد و یا با همین تعداد شناور موجود می توان به مناطق تحت پوشش وسعت بسیار بیشتری داد. برخی منابع خارجی احتمال می دهند همانند سیر موشک های کروز چینی سی-802 که به نمونه ای مافوق صوت منجر شد، موشک قادر که بهسازی شده موشک نور( نمونه بومی سی-802) است ممکن است دارای سرعت مافوق صوت باشد.[/align][/b]

[b][align=center]به گزارش مشرق هر چند که با توجه به تصاویر منتشر شده از قادر، پروفیل دماغه آن متناسب با رژیم سرعتی فراصوتی نیست و نیروی مقاوم زیادی ایجاد می کند ولی ممکن است طراحان برای فاز نهایی و نزدیک به هدف با پذیرفتن اثرات این نیروی مقاوم و برای افزایش احتمال اصابت به هدف و مورد اصابت قرار نگرفتن خود موشک رسیدن به سرعت های بالاتر از صوت را لحاظ کرده باشند.[/align][/b]

[b][align=center]این شناورها اخیراً پس از به پایان رساندن تعمیرات، بازسازی و مهمتر از آنها ارتقاء سامانه ها و تجهیزات مجدد وارد عملیات شده و بسیار مؤثر از قبل آماده به کار هستند. از جمله بهسازی های تندر می توان به استفاده از موشک دوربرد قادر، سامانه کنترل آتش جدید، تعویض رادار با یک رادار دوربردتر و با توانایی ردگیری اهداف بیشتر و بازسازی سامانه های دفاعی اشاره کرد.[/align][/b]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/166484_760.jpg[/img][/align]

[b][align=center]همچنین بهسازی بدنه، جعبه دنده(گیربکس)، سامانه های ایمنی و اطفاء حریق، سامانه های کنترلی شناور، موتورها، ژنراتورها، سامانه های برق و بازسازی پمپ‌ها از جمله اقداماتی بوده که ضمن رفع ایرادات اساسی این شناورها، عمره دوباره ای به آنها داده و با بهره برداری از تجهیزات و سلاح های جدید ارزش عملیاتی این شناورها را دو چندان کرده است.[/align][/b]
[color=red]
[b][align=center]پست به لحاظ ظاهری اصلاح شده و تصاویر به گالری منتقل شد
تاپیک به بخش شناورهای دریایی منتقل شد
احسان[/align][/b][/color]

[align=center][url=http://www.mashreghnews.ir/fa/news/120796/%D8%AA%D9%86%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D9%BE%D8%A7%D9%87-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D9%82%D9%84%D8%A8-%D8%AF%D8%B4%D9%85%D9%86-%D9%85%DB%8C-%D8%B2%D9%86%D8%AF-%D8%B9%DA%A9%D8%B3]لینک منبع[/url][/align]
  • Upvote 2

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[size=18][color=green][b][align=center]ایران چگونه تندرو ترین قایق دنیا را خرید، کپی زد و مسلح کرد؟![/align][/b][/color][/size]

[align=center]در سال 88 ایران توانست در آفریقا به یک قایق بلیدرانر دست یابد.این قایق بار یک فروند کشتی شد و حرکت به سمت ایران را آغاز کرد.بعد از حرکت، آمریکایی ها خبر دار شدند و به تعقیب آن پرداختند و از سوی دیگر ناوگان ایران وارد عمل شد.[/align]
[align=center]پس از نتایج به دست آمده در عملیات کربلای 5 که در آن عراق با همه گونه آمادگی اطلاعاتی، تسلیحاتی و لجستیکی حضور داشت و ایران نیز دو هفته قبل از آن عملیات ناموفق کربلای 4 را به دلیل ارسال اطلاعات ماهواره ای به دشمن (توسط آمریکا) پشت سر گذاشته بود، کشورهای پشتیبان عراق وارد مرحله جدیدی در حمایت های خود از صدام شده و به رویارویی مستقیم با ایران پرداختند.[/align]

[align=center]بیشترین نقش فعال را در این مرحله آمریکایی ها ایفا کردند. به طوری که ایجاد مشکل در مسیرهای صادرات و واردات دریایی، حمله به کشتی های ایرانی، ورود به آب های سرزمینی ایران، حمله به سکوهای نفتی، انهدام ناوهای جوشن و سبلان و از همه بی شرمانه تر، ساقط کردن یک فروند هواپیمای مسافربری ایرباس با 290 نفر انسان بی گناه بخشی از آن اقدامات بوده است. بعد از عملیات کربلای 5 حضور آمریکایی ها بسیار متفاوت از قبل شد. در اوایل سال 66 ، تعداد 85 ناو و شناور آمریکایی در جنگ با ایران حضور فعال داشتند در حالی که تا پیش از این سال حدود 10 فروند فعال بود. در این مقطع حساس، مسوولیت به سپاه واگذار شد تا در این منطقه به اقدامات متقابل و دفاع دست بزند و می توان گفت شکل گیری نیروی دریایی سپاه با حضور آمریکایی ها همزمان شد.[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227948_430.jpg[/img][/align]

[align=center]در آن زمان قایق های تندرو که شاید معروف ترین آن ها قایق های "عاشورا" باشند، به تنهایی به مین های دریایی، پرتابگرهای راکت 12 تایی 107 میلیمتری با حداکثر برد 5.8 کیلومتر و تیربارهای 7.12 میلیمتری مجهز بودند و راکت انداز آرپی جی و یا موشک های دوش پرتاب سطح به هوا نیز در آنها مشاهده می شد. البته در آن دوران برای کاهش خطای شلیک، راکت ها از فضا نزدیک به سمت کشتی های دشمن شلیک می شد.[/align]

[align=center]از اسفندماه 65 تا پایان جنگ، حدود 100 عملیات مقابله به مثل اجرا شد. ابتدا در مقابل هر شش کشتی مورد تهاجم ایرانی، یک کشتی دشمن مورد تهاجم قرار می گرفت. در سال 66 این نسبت یک به یک شد و در سال 67 در مقابل هر دو کشتی ایرانی، به سه کشتی دشمن حمله می شد و بدین ترتیب استفاده از قایق های تندرو به عنوان دکترین عملیاتی بسیار کارآمد، موثر و کم هزینه در نبردهای دریایی مطرح و تثبیت گردید.[/align]

[align=center]در واقع قایق های تندرو به قدری موفق بودند که شکل گیری نیروی دریایی سپاه بر اساس آنها صورت گرفت و این موفقیت همچنین باعث تحول در دکترین حوزه های مختلف شد. هر چند قایق های تندرو در سایر نقاط دنیا نیز مورد استفاده قرار می گیرد ولی آنچه در ایران اتفاق افتاد و تولید علم محسوب می شود، استفاده از شناورهای تندرو است که در شرایط مختلف دریا، پایداری داشته و توانایی حمل و به کارگیری انواع سلاح را دارند.[/align]

[align=center]پس از جنگ تحمیلی، تلاش برای به خدمت گرفتن بهترین شناورهای تندروی دنیا در کنار توسعه بومی آنها و سایر فناوری های کاربردی نظیر سلاح، ادوات ناوبری و مسیریابی و سامانه های مخابراتی امن آغاز شد و با روندی بی توقف و رو به رشد ادامه یافت. در زمینه های تسلیحاتی، به کارگیری پایدار کننده های هیدرولیکی و سامانه کنترل آتش، باعث شلیک موثرتر راکت 107 میلیمتری از فاصله دورتر و چند کیلومتری (بیشتر از برد سامانه هایی مانند فالانکس) شده و نصب توپ های 23 میلیمتری تک لول نیز آتش سنگین تری در مقایسه با تیربارهای 7.12 میلیمتری ایجاد می نماید.[/align]

[align=center]اما در عصری که در تمام رده ها سلاح موشکی یافت می شود، موشک های کروز کوتاه برد و میان برد دریایی با عملکرد خودکار، شناورهای تندروی ایرانی را حتی از برد توپ های کالیبر بالای ناوهای دشمن دور نگه می دارند. همچنین سطح مقطع کم این قایق ها و سرعت بالای آنها، ترک سریع محل شلیک و عدم فرصت کافی برای پاسخ دشمن را ممکن می سازد. در حال حاضر شناورهای تندروی نیروی دریایی سپاه از متوسط سرعت حدود 55 گره دریایی (نات) برخوردار بوده و شناورهایی با سرعت 60 تا 70 نات نیز موجود است.[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227953_875.jpg[/img][/align]

[align=center]فرشتگان مرگ؛ از "عاشورا" تا "بلیدرانر"[/align]

[align=center]همان طور که گفته شد، ایده به کارگیری قایق های تندرو به همراه تسلیحات سبک و نیمه سنگین، از دل احتیاجات جنگ و ذهن خلاق نیروهای بومی و با اتکا به توان فنی موجود بیرون آمد. هر چند در آن زمان قایق های تندرو و فاقد تجهیزات پیشرفته ارتباطی، ناوبری و تسلیحات قابل توجه بودند، اما عملکرد موثر عملکرد آنها باعث حفظ این رده از شناورهای تندروی مختلف با گستره متنوعی از تجهیزات در حال پاسداری در آب های خلیج همیشه فارس هستند.[/align]

[align=center]نسل جدید شناورهای تندروی سپاه که با نام "ذوالفقار" معرفی شده است، یک شناور گشت دریایی بوده و بر اساس ایده حمله سریع به کشتی های دشمن طراحی و به موشک های ضد کشتی میان برد و سامانه راداری مربوطه مجهز شده است. موشک ضد کشتی و کروز "نصر 1" با برد 35 کیلومتر پس از قرار گرفتن در خط تولید به فهرست تسلیحات این شناور تندرو اضافه شد که برد دورایستایی بهتری به این شناور در مقابله با تسلیحات ناوهای دشمن می دهد.[/align]

[align=center]کارآیی مناسب، سرعت بالا، مانور سریع و دریانوردی خوب را از ویژگی های نسل جدید این شناور برشمرده اند. بدنه این شناور بر اساس استانداردهای جهانی طراحی و ساخته شده است و از پیشرفته ترین تجهیزات بومی مخابراتی، ناوبری و الکترونیکی برخوردار است. این شناور تندرو به عنوان یکی از پرتعدادترین نمونه های بعد از سال های دفاع مقدس با حداقل 3.75 متر، بردی برابر 320 مایل دریایی داشته و سه سرنشین دارد.[/align]

[align=center]شمشیر سپاه در خلیج فارس[/align]

[align=center]شناور بلیدرانر یکی از پرماجراترین ادواتی است که در سال های اخیر به سازمان رزم نیروهای مسلح کشور وارد شده است. این شناور در اصل به عنوان یک قایق تندروی مسابقه ای طراحی شده بود و رکورددار سرعت در قایق های کلاس وزنی خود و در واقع سریعترین آنها است و پس از این که مورد توجه فرماندهان نظامی سپاه قرار گرفته و از فروش رسمی آن به ایران ممانعت به عمل آمد، تلاش ها برای خرید آن از مسیر غیرمعمول آغاز گردید. [/align]

[align=center]چهار تصویر بعدی مربوط به بلیدرانر و سراج یک هستند[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227939_671.jpg[/img][/align]

[align=center]در اوایل سال 1388 پس از خریداری از یک کشور اروپایی، این قایق از طریق یک واسطه در آفریقای جنوبی به کشتی حامل کالا به مقصد ایران تحویل داده شد. هر چند نیروهای امنیتی آمریکا دیر از این ماجرا مطلع شدند اما با اطلاع دادن به نیروی دریایی این کشور، موجبات تعقیب این کشتی توسط یک ناو جنگی در اقیانوس هند را فراهم نمودند.[/align]

[align=center]این ناو جنگی با حرکت در فاصله نزدیک و حتی تا 500 متری، قصد ممانعت از ورود این کشتی به آب های ایران را داشت که با عزیمت یگان اسکورت نیروی دریایی سپاه و رسیدن به فاصله حدود 65 کیلومتری، مجبور به ترک منطقه شد. بدین ترتیب تحریم های یک جانبه آمریکا در این خصوص با وجود روی آوردن به نیروی نظامی بی اثر شد. [/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227937_793.jpg[/img][/align]

[align=center]پیش از این، بلیدرانر تنها در مسابقات قایق رانی شرکت می کرد اما متخصصان صنایع دریایی کشورمان آن را به شناوری با قابلیت حمل راکت اندازهای دریایی 107 میلیمتری 11 لوله ای پایدار شده، رادار جست و جوی دریایی با برد حدود 30 کیلومتر و تیربار 7.12 میلیمتری تبدیل کردند این شناور در آینده به پرتابگرهای موشک و اژدر نیز تجهیز شده و به طور گسترده در خدمت واحدهای عملیاتی در تمام آب های جنوبی ایران قرار می گیرد. بیشینه سرعت این قایق بیشتر از 70 نات (بیش از 130 کیلومتر بر ساعت) است و نمونه تولید شده آن، سراج 1 نامیده شده است.[/align]

[align=center]شناور سراج[/align]

[align=center]شناور سراج 1 شناور تندروی تهاجمی راکت انداز و متناسب با مناطق آب و هوای گرمسیری است. جنس بدنه این شناور فایبرگلاس بوده و مجهز به امکانات بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است که در سرعت بالا در داخل کابین، تغیرات ارتفاعی ناشی از حرکت بر روی آب و صدای زیاد احساس نمی شود. همچنین در شرایط طوفانی دریا، سرنشینان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد. [/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227942_992.jpg[/img][/align]

[align=center]این شناور در زمینه های مختلفی چون حفظ تعادل در سرعت بالا، رفتار مناسب عملیاتی در شرایط گوناگون و قدرت موتور بالا در کنار طراحی و ساخت بدنه مناسب از ویژگی های قابل توجهی برخوردار بوده و توان دریایی ایران را افزایش می دهد. بدنه شناور سراج در نوع خود کم نظیر بوده و به نیروی دریایی ایران توان بسیار بالایی را اضافه خواهد کرد.[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227944_147.jpg[/img][/align]

[align=center]شناور یامهدی[/align]

[align=center]قایق تندروی "یامهدی" یک شناور بدون سرنشین پرسرعت، مجهز به حسگرهای مختلف و دارای سه مقر پرتاب راکت است. این شناور با بدنه کامپوزیتی دارای سطح مقطع راداری پایین بوده و می تواند به صورت کنترل از راه دور هدایت شود. "یامهدی" بر اساس یک قایق سرنشین دار دونفره گشتی ساخته شده و شناوری "اثرسطح محسوب می شود که دارای ویژگی هایی از طرح قایق های کاتاماران بوده و توان حرکت سریع در دریای مواج را دارد.[/align]

[align=center]گفتنی است که شناورهای تندروی کنترل از راه دور اخیرا توسط رژیم صهیونیستی نیز در خلیج فارس به کار گرفته شده است. استفاده از شناورهایی با سامانه های پردازشگر و هوشمند و بدون سرنشین، امکان به کارگیری تسلیحات راکتی را در مناطق عملیاتی افزایش داده و خطرات نیروهای انسانی در استفاده از سلاح های کوتاه برد را به نحو چشمگیری کاهش داده است.[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227962_133.jpg[/img][/align]

[align=center]"یامهدی" دارای طول 11.9 متر، عرض 3.1 متر و ارتفاع 1.5 متر با آبخور 65 سانتی متری است. جرم آن 5.8 تن بوده و دارای دو موتور 660 اسب بخار است که آن را به سرعت 50 نات برابر 92.5 کیلومتر بر ساعت (25.69 متر بر ثانیه) می رساند.[/align]

[align=center]قایق پرنده "باور"[/align]

[align=center]قایق های پرنده یا ادوات اثرسطحی نوعی از وسایل دوزیست آبی- هوایی محسوب می شوند که ضمن دارا بودن قابلیت نشستن و بلند شدن از روی آب، با طراحی خاص خود از پدیده اثرسطحی استفاده کرده و قابلیت های عملیاتی خود را افزایش می دهند.[/align]

[align=center]با توجه به طراحی ویژه این وسایل می توان گفت که قایق پرنده هواپیمایی نیست که به آن قابلیت آب نشینی داده اند بلکه (از نظر انتظارات عملیاتی) قایقی است که به آن قابلیت پرواز در ضمن استفاده از یک پدیده فیزیکی ساده را داده اند. [/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227950_235.jpg[/img][/align]

[align=center]از جمله مزیت های یک قایق پرنده این است که هر منطقه ای در دریا می توان محل آغاز ماموریت آن باشد و در صورت لزوم در هر منطقه ای فرود آمده و در عوارض ساحلی خود را پنهان کند. این نوع وسایل پس از جنگ جهانی دوم مورد توجه واقع شدند و اولین نمونه های عملیاتی آنها ساخت شوروی سابق بوده است.[/align]

[align=center]وجود قایق پرنده ایرانی "باور" برای نخستین بار در پنجمین روز از رزمایش پیامبر اعظم در فروردین ماه سال 85 اعلام شد. هر چند این خبر در آن زمان بازتاب بسیار بالایی توام با اظهار شگفتی از توان کشورمان در ساخت این وسیله داشت اما پس از تحویل تعداد 12 فروند از آن در مهرماه سال 1389 تحت هدایت خلبانان آموزش دیده که بیانگر عملیاتی شدن کامل "باور" بود، برخی عناصر مغرض که همواره سعی در مخدوش جلوه دادن توانمندی های بومی کشور را دارند، این بار نیز وارد عمل شده و با دستاویز قرار دادن شباهت باور 2 و یک نمونه ساخت شوروی سابق، سعی در بی ارزش کردن این دستاورد مهم داشتند.[/align]

[align=center]سرعت قایق پرنده باور 185 کیلومتر بر ساعت (100 نات) تا بیش از 190 کیلومتر بر ساعت بوده و ارتفاع پروازی معمول آن یک تا 5 متر و تا سقف چند ده متر عنوان شده است.[/align]

[align=center][img]http://gallery.military.ir/albums/userpics/10196/227949_216.jpg[/img][/align]

[align=center]باور 2 محصول سازمان های صنایع دریایی و هوایی و دانشگاه صنعتی مالک اشتر وزارت دفاع، یک پرنده اثرسطحی است که ماموریت گشت زنی و شناسایی بر روی دریا را انجام می دهد. آنچه تا به حال در رابطه با تجهیزات و تسلیحات باور 2 اعلام شده است عبارت است از: برخورداری از دوربین های مختلف دید در روز و شب با قابلیت های ارسال بی درنگ اطلاعات و همچنین حمل تیربار، ضمن این که عنوان شده است که در آینده نزدیک راکت و موشک های ضد شناور نیز به این قایق پرنده افزوده خواهد شد... .[/align]
[color=red]
[b][align=center]تاپیک از نظر ظاهری ویرایش شده و تصاویر به گالری منتقل شد
تاپیک به بخش شناورهای سطحی منتقل شد
احسان[/align][/b][/color]

[align=center][url=http://www.asriran.com/fa/news/219144/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%AA%D9%86%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%82%D8%A7%DB%8C%D9%82-%D8%AF%D9%86%DB%8C%D8%A7-%D8%B1%D8%A7-%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D9%BE%DB%8C-%D8%B2%D8%AF-%D9%88-%D9%85%D8%B3%D9%84%D8%AD-%DA%A9%D8%B1%D8%AF]منبع[/url][/align]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.