Recommended Posts

نگاهي به معدن سنگ اورانيوم ساغند يزد
استقلال کامل ايران در اکتشاف و استخراج معادن سنگ اورانيوم

هرچند کوير از آب محروم است، اما نام اين کوير (ساغند) از چشمه اي کم آب، اما بسيار گوارا، گرفته شده است. ساغند در اصل «ساقند» يا «سوقند» به معناي آب شيرين است. در حدود سه ساعت از فرودگاه يزد تا معدن سنگ اورانيوم ساغند را با خودرو طي مي کنيم. هواي کوير چند سالي است که آن گرماي هميشگي را ندارد و گرمايش در تيرماه کمتر از تهران است. تلفيق رنگ زرد و سفيد - رنگ کوير- بر دشت هاي مسطح و وسيع غلبه دارد. معدن ساغند با بيش از يک ميليون و صد تن ذخاير تثبيت شده که امروز به بيش از اين رقم افزايش يافته است، اولين معدن سنگ اورانيوم با بيشترين ظرفيت توليد در ايران است. فاز اول اين معدن در پايان سال 1388 به بهره برداري مي رسد.
در سفري يک روزه به يزد در بازديدي اختصاصي از مراحل کار در معدن سنگ اورانيوم ساغند بازديد کرديم. بازديد پنج ساعته مااز بخش هاي مختلف بزرگترين معدن سنگ اورانيوم ايران که تاکنون مورد اکتشاف قرار گرفته است در حالي انجام مي گيرد که ايران با بيش از هزار و سيصد دستگاه سانتريفيوژ پا به عرصه توليد صنعتي سوخت هسته اي گذاشته است.
معدن سنگ اورانيوم ساغند در 189 کيلومتري از فرودگاه يزد در جاده يزد - طبس قرار دارد. کوير ساغند با کوه هايي کم ارتفاع، آب و هوايي خشک، کم بارش و خالي از پوشش گياهي است.40 کيلومتري معدن از مسيري خاکي در سمت راست جاده به روستاي کويري و بسيار قديمي ساغند وارد مي شويم ناصر خسرو قبادياني روزگاري در اين روستا اطراق کرده است، روستايي با 20 خانوار. در حدود نيم ساعت در مسير کناره در جاده اي سنگلاخي که بي شباهت به مسير مسابقات رالي ماشين سواري در دل کوير نيست، عبور مي کنيم. معدن ساغند در دامنه کوهي کم ارتفاع از مجموعه کوه هايي که در اين منطقه به کوه هاي ساغند موسوم است قرار دارد. اين معدن در ارتفاع 1334 متري از سطح دريا قرار دارد. ماده معدني سنگ اورانيوم به مساحت 180 کيلومتر مربع است.
"ساغند" در اصطلاح محلي اش "ساقند" يا "سوقند" به معناي آب شيرين در زبان ترکي است; البته اين چشمه آنقدر کم آب است که تنها کفاف روستاي کوچک ساغند را مي دهد. اين که چرا "ساقند" را "ساغند" مي نويسند، سوالي است که جوابي براي آن نيافتيم.
در نزديکي معدن ساغند، منطقه اکتشافي "خشومي" قرار دارد. (به غير از خشومي در ناريگان نيز منابعي از سنگ اورانيوم کشف شده است.) به طور کلي منطقه ساغند يزد و بندرعباس دو نقطه بالايي و پاييني منطقه اورانيوم خيز کشور است.
در حاشيه منطقه اکتشافي "خشومي" باغچه اي نقلي که در آن درختان سيب، انار و انگور و... براي مصرف کارکنان معدن کاشته شده است، وجود دارد. ديدن اين باغچه کوچک در دل کوير خالي از لطف نيست.
آب مورد نياز معدن ساغند توسط چاهي در فاصله 70 کيلومتري از معدن تامين مي شود که درسال 84 حفر شده است و به وسيله تانکر به معدن حمل مي شود. در تمام مراحل کار به خصوص استخراج به منابع آب زيادي نياز است.
با توجه به هزينه بالا، دشوار و زمان بر بودن استخراج سنگ اورانيوم از معادن زير زميني که معدن ساغند نيز دراين زمره قرار دارد، طراحي اين معدن توسط روس ها به گونه اي صورت گرفته است که پرسنل معدن تا وقتي که کار حفر و احداث تونل ها تا محل اصلي ذخاير سنگ اورانيوم تمام نشده است، در معرض تشعشعات راديواکتيو و ديگر گازهاي سمي قرار نگيرند.
ماده معدني سنگ اورانيوم در پروسه اکتشاف از طريق نقشه هاي ژئوفيزيک و ژئوشيمي و زمين شناسي و حفر گمانه هاي متعدد از نظر سطح و عمق شناسايي شده است. اکتشاف و طراحي معدن ساغند يزد از سال 1373 در دولت هاشمي رفسنجاني با طراحي روسها و اجراي بخشي از پروژه توسط چيني ها آغاز شد، امروز بعداز سيزده سال اين معدن در مرحله تجهيز - ابزار و وسايل تا حفاري هاي مورد نظر براي نزديک شدن به محل اصلي ذخاير سنگ اورانيوم - قرار دارد. مرحله تجهيز پايان سال 88 پايان مي يابد و مرحله بهره برداري از فاز اول معدن سنگ اورانيوم ساغند، طبق برنامه تدوين شده در دولت محمد خاتمي در ابتداي سال 1389 آغاز خواهد شد. معدن ساغند در سه فاز به بهره برداري نهايي مي رسد که هر مرحله حدود يکسال به طول مي انجامد - چنانچه بهر ه برداري از اين معدن طبق برنامه تعيين شده پيش رود در پايان سال 1392 سه فاز بهره برداري پايان مي پذيرد.
اخيرا برخي از مسوولان سازمان انرژي اتمي کشورمان اعلام کرده بودند که معدن ساغند به زودي به بهره برداري خواهد رسيد، اما بر اساس ديده ها و شنيده هاي خبرنگار ايسنا از بخش هاي مختلف معدن و به گفته مسوولان اين معدن، امکان بهره برداري عملا تا پايان سال 88 وجود ندارد. مسولان معدن ساغند معتقدند که اگر اعتبارات کافي به معدن اختصاص داده شود امکان بهره برداري از فازهاي يک و دو را مي توانند داشته باشند.
ممکن است منظور مسوولان سازمان انرژي اتمي از" بهره برداري" پايان مرحله "تجهيز" معدن ساغند بوده باشد!
مهندس مهدي کبيرزاده، سرپرست معدن سنگ اورانيوم ساغند يزد، در پاسخ به اين پرسش که تاکنون محصول معدن ساغند به کارخانه اردکان يزد ارسال شده است؟ گفت: «امکان ارايه محصول براي تبديل به کيک زرد به کارخانه اردکان - که بر اساس معدن ساغند طراحي شده است - به طور خاص وجود دارد.»
وي افزود: «پيش از اين در حدود 50 تا 60 تن سنگ اورانيوم با عيار متوسط 300 PPM (صد گرم در تن) براي توليد کيک زرد و نهايتا توليد اورانيوم غني شده در سطح پايلوت (نطنز) به کارخانه اردکان يزد، ارسال شده است.»
به گفته وي،«ارسال سنگ اورانيوم براي توليد کيک زرد فقط در شرايط خاص و استفاده در مقياس آزمايشگاهي انجام گرفته; چرا که چنين کاري براي طولاني مدت در برنامه کاري اين معدن تا قبل از رسيدن به فاز يک بهره برداري وجود ندارد.»
کبيرزاده، درباره کيفيت کيک زرد توليدي از کارخانه اردکان و ارتباط آن با عيار سنگ اورانيوم ساغند، اظهارداشت: «هيچ ارتباطي بين کيفيت کيک زرد با عيار سنگ اورانيوم وجود ندارد، بلکه به کيفيت کار و تکنولوژي در کارخانه تبديل سنگ اورانيوم به کيک زرد - اردکان يزد - بستگي دارد.»
وي افزود:«کارخانه توليد کيک زرد اردکان بر اساس عيار 553 PPM تنظيم شده است.»
اين در حالي است که معدن سنگ اورانيوم بندرعباس به رغم آن که ظرفيتي کمتر از معدن ساغند دارد، اما از سنگ اورانيومي با عيار بسيار بالاتر برخوردار است.
دکتر قنادي، رييس پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي کشور اخيرا در سخناني "ظرفيت معدن سنگ اورانيوم ساغند را 1100 تن اعلام کرد." اما اين ميزان اکنون به بيش از 1100تن افزايش يافته است که به دلايلي بيان ظرفيت کنوني معدن امکان پذير نيست.
در همين حال سرپرست معدن ساغند، اظهار داشت: «تعيين رقم نهايي ظرفيت معدن به طور دقيق امکان پذير نيست; چرا که پس از مرحله اکتشاف اوليه و تجهيز، در مرحله بهره برداري (استخراج) نيز اکتشاف هم صورت مي گيرد و امکان افزايش ظرفيت معدن تا 25 درصد از کل ظرفيت معدن نيز وجود دارد.»
سنگ اورانيوم در ساغند به رنگ زرد قناري با رگه هايي مايل به سبز و قهوه اي است. عيار متوسط سنگ اورانيوم ساغند PPM300 است که به گفته کارشناسان معدن تا عيار 1000 و بالاتر هم به دست آمده است.
کبيرزاده همچنين، در خصوص ظرفيت توليد سالانه معدن به خبرنگار ايسنا، گفت: «سالانه 120هزار تن سنگ اورانيوم در فاز 3 و نهايي بهره برداري، توليد خواهد شد.»
يکي از کارشناسان حاضر در معدن نيز در اين باره گفت:«اين معدن ظرفيت توليد سنگ اورانيوم براي حدودا 20 سال را دارد و ايران در حال حاضر تصميمي براي صادرات اين ماده معدني ارزشمند ندارد.»
هر کيلوگرم سنگ اورانيوم در بازار بين المللي 220 دلار به فروش مي رسد و روزانه تقاضا براي سنگ اورانيوم در دنيا بيشتر مي شود.
معدن ساغند، متشکل از دو چاه اصلي و فرعي به طول 346/5 متر و قطر 4 است. حفر اين چاه ها براي اولين باز در کشور بعد از انقلاب و در مجموعه معدن ساغند يزد انجام شده است. حفر اين دو چاه در سال 82 پايان يافته است.
طراحي چاه ها توسط روسها انجام شده و بعد از خروج آنها از اين پروژه چيني ها براي حفر چاه اول پا به کوير مرکزي ايران گذاشتند. حفر چاه اول 22ماه به طول انجاميد، اما چاه دوم که توسط نيروهاي متخصص ايراني و با نظارت چيني ها حفر شد 26 ماه به طول انجاميد.
از چاه اول (اصلي) به منظور تهويه هواي تازه و حمل و نقل ماده معدني در مرحله استخراج استفاده مي شود و چاه دوم (فرعي) براي حمل و نقل پرسنل و تجهيزات. در هر يک در اين دو چاه شش تونل به شکل افقي طراحي شده است که مجموعا دوازده تونل را تشکيل مي دهد. اين دو چاه در تمام افق ها يا لنز ها (تونل ها) به يکديگر مرتبط هستند. اين تونل ها از دو بخش بازکننده اصلي (مسير سبز) و بخش بازکننده توسعه اي (مسير زرد) که به تناسب وجود ذخاير سنگ اورانيوم در مسيرهاي کوتاه و بلند و پيچ در پيچ بر روي نقشه ديده مي شوند، تشکيل شده است. بخش بازکننده هاي اصلي هر دوازده افق (تونل) مشابه يکديگرند.
هر يک از دو افق (تونل) در چاه ها در بخشي که از آن با نام "کارگاه" ياد مي شود در قالب اتاقکي کوچک به يکديگر متصل مي شوند. در بازکننده توسعه اي (مسير زرد) چاه اصلي پنج کارگاه طراحي شده است، سنگ هاي اورانيوم استخراجي در مرحله بهره برداري در اين کارگاه ها که هر دو افق را به يکديگر متصل مي کند جمع مي شود و از آنجا به وسيله آسانسور به بيرون منتقل مي شود.
در حال حاضر تنها بخش بازکننده تونل شماره دو (مسير سبز) از چاه اصلي به طور کامل حفر و احداث شده است و انتهاي اين بخش که آغاز مرحله بازکننده توسعه اي مي باشد، فعلا مسدود است و هيچ معدن کاري در اين بخش ديده نمي شود.
در پايان مرحله تجهيز معدن که حفر بخش هاي بازکننده (مسير سبز) جزو آن محسوب مي شود، تنها فازهاي دو، سه و چهار حفر مي شوند.
سرپرست معدن ساغند معتقد است، «ايران در اکتشاف و استخراج معادن سنگ اورانيوم به استقلال کامل رسيده است.»
وي با اشاره به حفر و احداث چاه فرعي شماره دو معدن ساغند، گفت: «چاه دوم با طراحي روسها و نظارت چيني ها و اجراي صد در صد آن توسط نيروهاي ايراني حفر و احداث شد.»
کبيرزاده با اشاره به انجام عمليات استخراج در معدن روزميني توليد سنگ اورانيوم بندرعباس افزود: «تمامي مراحل اکتشاف و استخراج معدن بند رعباس توسط نيروهاي داخلي صورت گرفته است و به طور کلي هيچ وابستگي در کار معدن به دنياي خارج نداريم; چه در زمينه تجهيزات و چه تکنيک کار.»
سنگ هاي اورانيوم در مرحله استخراج پس از انتقال به بيرون در بخش (20 -7) طي عملياتي جداسازي مي شوند. سنگ هاي با عيار پايين تر از 300 PPM از سنگ هاي با عيار بالا جدا مي شوند. استخراج در معدن ساغند به سه روش جبهه کار طولانيWall Long، اتاق و پايه
Pilleir Anb Room ، سيستم معدن کاري اتاقيSystem Mining Room انجام مي گيرد.
9 تن از کارشناسان و مهندسان جوان کشورمان که بعضي از آنها بومي کوير نيستند، درباره بخش هاي مختلف مراحل کار در معدن توضيحاتي را از روي نقشه ارايه مي کنند. بعضي از نقشه ها به زبان روسي است.هرچند معدن ساغند نسبت به تاسيسات فرآوري اورانيوم اصفهان و نطنز از حساسيت کمتري برخوردار است، با اين حال کارشناسان حاضر در اين جلسه در بيان سخنانشان احتياط مي کنند. معدن ساغند از جمله مراکز هسته اي است که حساسيت بين المللي کمتري نسبت به آن وجود دارد. به گفته سرپرست معدن ساغند تاکنون دو بار بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي از اين مرکز به طور معمول بازديد داشته اند. علاوه بر اين نظارت بر کار و ايمني معدن بر عهده کارشناسان و متخصصان ايراني است و هيچ نيازي به نظارت آژانس نيست. پس از آن در قالب يک تيم براي بازديد از بخش هاي مختلف معدن آماده مي شويم. با وجود آنکه پوشيدن لباس هاي معدن سخت و مردانه است، اما هيجان خاص خود را دارد و اين هيجان وقتي قرار است به عمق 350 متري زمين بروي بيشتر هم مي شود. لباس آبي رنگ دو تيکه، چکمه اي بزرگ به رنگ زرد، کلاه ايمني، دستکش و ماسک که استفاده از آنها براي وارد شدن به بخش زيرزميني معدن الزامي است; چکمه ها آنقدر بزرگ است که نمي توان به راحتي با آنها راه رفت و ناگزير پرسنل معدن چکمه اي با سايز کوچکتر برايم مي آورند. در حالي که تعدادي از همراهان چراغ کلاه ايمني شان را روشن کرده اند و براي برخي ديگر شارژ ندارد، از آسانسور چاه اصلي پايين مي رويم.

ايستگاه اول- تونل
شماره دو، 170 متري زمين

فضاي تونل با لامپ هاي فلورسنت روشن است، آنقدر که مي توانيم به راحتي جلوي پايمان را ببينيم. مهندس حسين علي بنار، کارشناس ايمني ساغند به همراه ديگر مهندسان در جريان بازديد علاوه بر توضيحات لازم به سوالات ما پاسخ مي دهند.
حفر و احداث بخش بازکننده اصلي تونل شماره دو به طور کامل پايان يافته است. مسير توسعه اي که بعد از بخش پذيرنده قرار دارد که بر روي نقشه به رنگ زرد نشان داده شده است. تا آغاز مرحله حفر بازکننده هاي توسعه اي که با پايان يافتن مرحله تجهيز آغاز مي شود از تونل بازکننده اصلي به لحاظ هرگونه ريزش و غيره نگهداري مي شود. تونل به طور کامل ريل گذاري شده است. در بخش هايي دهانه تونل به دليل ريل گذاري دو طرفه بزرگتر است. زير پايمان زمين خيس است. در کناره هاي تونل جوي بسيار باريکي است که آب هاي زيرزميني را به عمق 350 متري هدايت مي کند، تا از آنجا با فشار هوا به بالا منتقل شود. آب هاي زير زميني يکي از مهمترين دلايل ريزش تونل ها هستند که به گفته مهندسان معدن اين مساله به خوبي در معدن ساغند کنترل شده است.


ايستگاه دوم- تونل شماره سه، 210متري زمين

80 درصد از حفر و محکم سازي اين تونل در بخش بازکننده اصلي (مسير سبز) انجام شده است. سر کارگر معدن در اين بخش به تيم ما ملحق مي شود. در مسير خط ريل به سمت محلي که کارگران مشغول به کار هستند حرکت مي کنيم. فضاي تونل شماره سه تاريک تر از تونل شماره دو است، به گونه اي که در برخي نقاط نور کلاه هاي مسير را روشن مي کند. سر کارگر معدن درباره نحوه حفر تونل ها توضيح مي دهد که در هر بار عمليات انفجاري در حدود يک متر و 60 سانتي متر تونل حفر مي شود که با برداشتن سنگ هاي باطله يک متر و نيم پيشروي مي کنند. حفر تونل با کار گذاشتن مواد انفجاري در محوطه مورد نظر که با فرمولي خاص انجام مي شود، صورت مي گيرد.
سنگ هاي باطله اي که در اثر انفجار به وجود مي آيد توسط ماشيني که در اصطلاح به "خاک بر سر" معروف است و با کاربري خرد کردن سنگ هاي بزرگ و انتقال آنها به داخل واگن حمل سنگ که در پشت اين ماشين قرار گرفته است به سمت آسانسور براي انتقال به بيرون هدايت مي شود. حمل واگن ها تا آسانسور توسط کارگران صورت مي گيرد. يکي از مهمترين مراحل کار محکم سازي ديواره ها و سقف تونل پس از حفر است. اين کار به چند روش از جمله مش گذاري بر روي سقف و ديواره ها و نصب ميله هاي منحني شکل (قاب) با فاصله هايي نزديک به يکديگر انجام مي شود. در هر دو روش فوق ديواره و سقف با بتن در برابر ريزش هاي احتمالي مقاوم سازي مي شود.
کارگران معدن با اندام هاي لاغر اما قوي و نگاه هايي که انگار تمام سکوت، تاريکي و بکر بودن اعماق زمين را در خود دارد، بي تفاوت از حضور ما به کار خود ادامه مي دهند. مرداني به سختي سنگ هاي عمق 210 متري و نرمي عمق 350 متري. فرصتي براي صحبت با آنها نيست، اما حرفهايشان را مي توان از روي ديوار نوشته هاي تونل شماره سه فهميد; يا علي مدد، عروس کوير و...
آب هاي زيرزميني و گل آلود بودن خاک در اين تونل بيشتر است. تاريکي اين پايين ذهن را براي تمام تصورات و توهم هاي ترسناک فراهم مي کند. از سر کارگر معدن درباره اين بعد رواني از کار در معدن مي پرسم، با خنده پاسخ مي دهد که" کار ما از جن و پري گذشته است..." ، به هر حال تاريکي است و هزار فکر و خيال و توهم...!؟ با وجود ضرورت رعايت ايمني کار از سوي کارگران چه به لحاظ ماهيت کار معدن و چه حساسيت هاي مربوط به معادن سنگ اوارنيوم به دليل وجود تشعشعات راديواکتيويته به نظر نمي آيد خيلي به ايمني خود اهميت دهند. يکي از آسيب ها و خطرات جدي در معادن سنگ اورانيوم تشعشعات شديد راديو اکتيويته حاصل از سنگ اورانيوم است. با وجود آنکه در مرحله بهره برداري کارگران از مسير هاي ويژه و استاندارد و با لباس هايي مخصوص تردد مي کنند، اما مساله هواي داخل چاه و تونل ها در حالي که در قلب ذخاير سنگ اورانيوم قرار دارند، نگران کننده است. تهويه هاي موجود در تونل اکسيژن لازم در مرحله فعلي به داخل تونل و چاه وارد مي کند. ورود هواي تازه به داخل همچنين، گازهاي سمي را پراکنده مي سازد، با وارد شدن به منطقه ذخاير سنگ اورانيوم در مرحله بهره برداري تهويه اي بسيار قوي خريداري و در ديواره ورودي چاه اصلي نصب شده است. کارگران که اغلب از شهرهاي اطراف براي کار به معدن مي آيند در روز شش ساعت و نيم کار مي کنند و متقابلا چهارده ساعت استراحت. متاسفانه حقوق ماهيانه کارگران نسبت به فعاليت سخت و زيان آورشان ناچيز است، طوري که به سختي به 400 هزار تومان مي رسد. سرگرمي کارگران تنها غذا خوردن و دو ساعت استراحت ميان روز است.

ايستگاه سوم - تونل شماره شش- 340 متري زمين

از تونل شماره چهار در عمق 250متري عبور مي کنيم، اين تونل سومين تونلي است که بايد تا پايان مرحله تجهيز پايان يابد. در حال حاضر 20 درصد از کار حفر تونل شماره چهار انجام شده است. کار حفر و احداث افق هاي يک، پنج و شش در حين بهره برداري انجام مي شود.
عمق 340 متري ايستگاه آخر است. ديگر از خيسي زمين خبري نيست; زمين کاملا گل آلود است و هواي تونل سرد و تاريک. کار حفاري در تونل شماره شش در مراحل آغازين است. در 10 متري پاياني چاه اصلي آب هاي زيرزميني که از دو چاه جمع شده در آنجا جمع و از طريق لوله کشي و با فشار هوا به بيرون منتقل مي شود. در اين عمق سنگ ها از جنسي هستند که به راحتي در دست پودر مي شوند، به همين دليل کار حفاري و مقاوم سازي تونل بسيار دقيق و حساس است. پس از اتمام بازديدمان از مراحل حفر تونل ها در چاه اصلي از بخش هاي مختلف خدماتي، فني و پشتيباني معدن بازديد مي کنيم. در محوطه معدن آلاچيقي که به گفته حاضران نمادي از معدن است، قرار دارد که در ساعاتي از روز کارکنان در زير آن سايه مي گيرند. واحد برق و خدمات فني، کمپرسور خانه، تعميرگاه سنگين (دراين بخش مش ها و قاب ها و غيره که ابزار مقام سازي تونل هاست ساخته مي شود)، آزمايشگاه، درمانگاه، اتاق هاي ورود و خروج کارگران که - در آينده در مرحله شروع بهره برداري از معدن راه اندازي خواهد شد-; اين بخش کاملا مطابق با استاندارهاي جهاني طراحي و آماده سازي مي شود. همچنين بخش تهويه اصلي معدن که بر ديواره ورودي چاه اصلي نصب شده است. اين فن بزرگترين فن حال حاضر ايران است که از چين خريداري شده است. سيستم آن بر فعاليت دهشي تنظيم شده است در عين حال که قابليت فعاليت همزمان دهشي و مکشي را هم دارد. موتور آن در دقيقه 740 دور مي چرخد و از 30 تا حداکثر 110 متر مکعب بر ثانيه قابليت توليد هوا دارد.
به گزارش ايسنا، سنگ اورانيوم در بخش هايي ديگر از معدن ساغند به شکل رو زميني کشف شده است. در اين بخش ها که آنامالي نيز گفته مي شود تا عمق 60 متري امکان استخراج سنگ اورانيوم وجود دارد که بر اين اساس رو زميني محسوب مي شود. در ساغند 9 آنامالي کشف شده است که از اين تعداد دو آنامالي در مرحله اکتشاف تفضيلي قرار دارد. البته ذخاير اين آنامالي ها به طور دقيق مشخص نيست. بر اساس تخميني در اين خصوص براي مجموع 9 آنامالي در حدود پنج هزار تن و حتي بيشتر زده مي شود. براي حفر آنامالي ها نياز به چال زني يا تونل زني مثل دو چاه اصلي و فرعي نيست. بازديد از معدن ساغند، در حالي انجام شد که چند روز قبل از آن مهندس کلانتري، رييس شرکت اکتشاف و تامين مواد اوليه و سوخت (امکا)، در راس هياتي براي بازديد از مراحل کار معدن به کوير آمده بودند. کلانتري از ابتداي سال 1386 با پايان دوران تصدي مهندس قاسم سليماني به عنوان معاون اکتشاف سازمان انرژي اتمي، مديريت شرکت تازه تاسيس (امکا) را بر عهده گرفت. وي پيش از اين مجري طرح کارخانه اردکان يزد بوده است. متاسفانه، مهندس کلانتري حاضر نشد به سوالات ما در خصوص معدن ساغند در تهران پاسخ دهد.
منبع: ايسنا

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
از دوست عزیز شام تشکر میکنم که یک راهنماییی خوبی کرد و مارو یک مقداری روشن کرد :o

بعضی از دوستان نمی دونم چرا زود جبهه می گیرن تا یک چیزی میگیم یا میگن طرف حرف اونور ابی هارو میزنه یا طرف جاسوسه یا بر هم زننده نظم هستش fi_lone_ranger

فلسفه اومدن تو فروم یا انجمن این هست یا چیزی بلدی یا بلد نیستی اگه بلدی راهنمایی میکنی اگه بلد نیستی راهنمایی میگیری ندونستن و پرسیدن چیز عجیبی نیستش :oops:

در مورد دولت مردان گاهی اوقات مثلا ادم یک حرکات قبلی رو میبینه که واقعا به فکر فرو میره که چه فلسفه ای پشت این کار ها بوده :(

این دوستمون راست میگه می تونیم صادر کنیم اما به کی صادر کنیم ایا از لحاظ کیفیت و قیمت تمام شده و حجم می تونیم با کشور هایی مانند امریکا و روسیه و قزاقستان و کانادا رقابت کنیم :evil:

ایا میدونین هر کدوم از این کشور ها سالی چقدر اورانیم تولید میکنن و قیمتش چنده fi_lone_ranger

شام جان ما هم از مردمان ازاد شمالیم :| تیکمو گرفتی شاه ال سار :(

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
به نظر من داشتن سوخت بدون نيروگاه بهتر است از داشتن نيروگاه بدون سوخت.اينطوري حداقل مي توانيم سوخت اضافي را صادر كنيم.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]یکسری اقدامات تبلیغی مثل وارد کردن بیش از ظرفیت دانشجو به دانشگاه ها کیفیت بسیار کم آموزشی دانشگاه ها را به این روز انداخته یک نگاه به رتبه بندی بین المللی دانشگاه ها گویای خیلی واقعیت ها است فقط ۲ الی ۳ تا از دانشگاه های ایران هست اونهم با رتبه های چند صدتایی دانشجویی که ۳۰ الی ۴۰ صفحه برای درس ۳ واحدی ( بیشتر دانشگاه ها ) می خونه چیکار می خواهد بکند؟
[/quote]

یعنی منظور شما اینه که نباید دانشجوی بین المللی داشته باشیم ؟
به نظر من سیستم آموزش و پرورش لیران کلا دچار مشکل است . از پایه نیاز به تغییر دارد. به اعتقاد من اصلی تررین دلیل مشکلات کشور همین دانشگاه ها هستند.

ببخشید که به موضوع اینجا مربوط نبود.

[quote]دوست عزيز مي شود بفرماييد چرا ورشكسته؟ [/quote]

دولت ورشکسته نیست ؟؟
یه نگاه به وضعیت تورم و ارزش پول بیندازید...نیگاه به بودجه هایی که به وزارت خانه ها و سازمان های کلیدی کشور داده می شود بیندازید تا بفهمید که کشور ورشکسته هست یا نه.
ما اگر خیلی توانایی داریم بریم همون نیروگاه بوشهر رو راه اندازی کنیم 10 تای دیگه پیش کش.
دولت تا کنون از این حرف ها خیلی زده.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
با اجازه مدیران سایت بنده منبع 1400 معدن اعلام شده از 1600 معدن رو اعلام می کنم! هرچند که این اخبار توسط خود منابع ایرانی اعلام شده است! منبع سایت سوم رو هم هم بنا به دلایل (ف ی ل ت ر ی ن گ) نمی تونم اینجا بزارم!
[align=left]
IRNA - Islamic Republic News Agency

Mashhad, Razavi Khorassan Prov, Dec 18, IRNA
Iran-Uranium-Mine
Iran has 1,400 uranium mines, an official at the Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) said here Monday.

AEOI Deputy Head for Nuclear Fuel Hossein Faqihian made the the disclosure in an address to a conference introducing the nation's nuclear technologies and achievements in the northeastern city of Mashhad.

"The mines are scattered in one-third of Iranian territory particularly in the central areas of Saghand, south of Bandar Abbas, Khashouri, Narigan and Zarigan," he said.

He pointed out that nuclear energy is a good alternative to energy derived from non-renewable fossil fuels as they are cleaner and cause less environmental damage.

"We need power plants and mastery of the nuclear fuel cycle as indispensable requirements for producing nuclear fuel. But the initial step is to have a sufficient supply of uranium to produce yellowcake.

"The intial process is being carried out in Bandar Abbas (in southern Hormuzgan province) and in Ardekan (in central Yazd)," Faqihian said.

He said that the third step involves a process of converting yellowcake into a new combination, adding that this process is being carried out at Isfahan's uranium conversion facility (UCF).

"The fourth and most important step of the nuclear fuel cycle is enrichment," he said.

"There are currently 10 countries in the world which are able to enrich uranium. The Islamic Republic of Iran is one of these." The AEOI official further said that "there are 450 nuclear power plants in the world which produce 300-1,000mw of electricity.

"When Iran's Bushehr power plant becomes operational, it will have the capacity to produce 1,000mw of electricity."
The AEOI deputy head stressed the importance of nuclear energy in civilian life and said Iran should not cower to the West's opposition to its peaceful nuclear program.

2327/2321/1414
[/align]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اینم یکی دیگه!
[align=center]
[color=red][b]Yellowcake galore: Iran claims 1,400 uranium mines[/b][/color]


SPECIAL TO WORLD TRIBUNE.COM
Wednesday, December 20, 2006[/align]
[align=left]
NICOSIA — Iran has reported it has 1,400 uranium mines in the country, only a few of which have been tapped.

The Iranian Atomic Energy Organization said 1,400 mines were available for the extraction of uranium. The organization said the mines were located in central Iran and would be used to produce yellowcake for the nation's uranium enrichment program.

"The mines are scattered in one-third of Iranian territory particularly in the central areas of Saghand, south of Bandar Abbas, Khashouri, Narigan and Zarigan," IAEO deputy director Hossein Faqihian said.

In a Dec. 18 nuclear technology conference in Mashhad, Faqihian said Iran has been developing only a few of the available mines. He said the uranium would be converted into yellowcake for eventual production of fuel for nuclear reactors, Middle East Newsline reported.

Yellowcake is milled uranium oxide, the first step toward enriched uranium. In the second step, the yellowcake is converted into uranium hexafluoride.

"We need power plants and mastery of the nuclear fuel cycle as indispensable requirements for producing nuclear fuel," Faqihian said. "But the initial step is to have a sufficient supply of uranium to produce yellowcake. The intial process is being carried out in Bandar Abbas [in southern Hormuzgan province] and in Ardekan [in central Yazd]."

Faqihian said the conversion of yellowcake was taking place at the uranium conversion facility in Isfahan. He said Iran was one of 10 countries in the world capable of enriching uranium.
[/align]
http://www.worldtribune.com/worldtribune/06/front2454089.979861111.html

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
لیچ جان عزیز برادر آخه این که همون قضیه ی به روباه گفتن شاهدت کیه گفت دمم میشه.
این رو خود مسئولین کشور اعلام کردند که. این رو به هیچ وجه به عنوان مدرک نمی شه ازش استفاده کرد.
جفت خبر هایی که اعلام کردی حرف های یک نفر هستند که در دو خبرگزاری منتشر شده و از زبان خود فرد است.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]لیچ جان عزیز برادر آخه این که همون قضیه ی به روباه گفتن شاهدت کیه گفت دمم میشه.
این رو خود مسئولین کشور اعلام کردند که. این رو به هیچ وجه به عنوان مدرک نمی شه ازش استفاده کرد.
جفت خبر هایی که اعلام کردی حرف های یک نفر هستند که در دو خبرگزاری منتشر شده و از زبان خود فرد است.[/quote]

پانزر جان! برادر گلم! fi_lone_ranger درد و بلات بخوره تو سر اون اوبامای عوضی! fi_lone_ranger برخلاف تصور بیشتر دوستان که ذخایر اورانیوم ایران ناچیز هستند بیش از 3 درصد از ذخایر اورانیوم جهان در ایران است! که فکر می کنم بیش از نیاز داخلی باشه! ولی باید خاطر نشان کنم که ما قادر به بهره برداری از کل این 3 درصد نیستیم! یک چیز دیگه! الان ما روی ذخایر اورانیوم ونزوئلا و یک کشور آفریقایی که اسمش رو نمی خوام بیارم دست گذاشتیم! :oops: فکر می کنید ایران عاشق چشم و آبروی اون چاوزه؟ :(

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]الان ما روی ذخایر اورانیوم ونزوئلا و یک کشور آفریقایی که اسمش رو نمی خوام بیارم دست گذاشتیم! Mr. Green فکر می کنید ایران عاشق چشم و آبروی اون چاوزه؟ Laughing[/quote]
خداکنه ما هم از این جور سیاست ها داشته باشیم . من که از خدامه.

[quote]پانزر جان! برادر گلم! Mr. Green درد و بلات بخوره تو سر اون اوبامای عوضی! Mr. Green[/quote]
چاکرتم لیچ بزرگ fi_lone_ranger

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
بنده که اصلا خودم ندیدم معادن ایران رو
منابع داخلی هم چیزی در این مورد نگفتن
اما کارشناسای خارجی میگن ایران معادن کافی اورانیوم نداره
معاون سازمان انرژی هسته ای هم اونروز ازش پرسیدن چقدر معدن داریم چیزی نگفت(تفره رفت)
ضمنا ما 1500 تا معدن نداریم
تا این لحظه بنده فقط 3 تاشونو شناسایی کردم
بعدشم یه جوری حرف می زنید انگار من بدم میاد که معدن اورانیوم داشته باشیم
برید پست های من تو این سایت رو بخونید می بینید من همیشه ادم وطن پرستی بودم

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
چاکر پانزر جان هم هستیم! fi_lone_ranger خیالت راحت مطمئنم! اگر توجه کنی که ما هم اخیرا گیر زیاد می دیم به مسئولین ولی خوب خوبی هاشون هم باید گفت بالاخره! :S

هادی جان عزیز خیر برادر از سه تا از این معدن ها برداشت صورت می گیره! وگرنه مشکل شناسایی نیست! گفتم که بعضی از این معادن در مناطقی هستند که حفاری برای برداشت سنگ اورانیوم بسیار دشوار و هزینه بر است! و بهتر است که خریداری شوند! کارشناسان خارجی هم بخاطر این اینجور مسائل رو عنوان می کنند تا داشتن چرخه سوخت توسط ایران رو بصورت امری غیر لازم و غیر اقتصادی توجیه کنند! و کلا بگند که ما بخاطر بمب هسته ای دنبال اینجور چیزا هستیم!

الاناست که برادر بابک بیاد این تاپیک رو قفل کنه! fi_lone_ranger

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote][quote]لیچ جان عزیز برادر آخه این که همون قضیه ی به روباه گفتن شاهدت کیه گفت دمم میشه.
این رو خود مسئولین کشور اعلام کردند که. این رو به هیچ وجه به عنوان مدرک نمی شه ازش استفاده کرد.
جفت خبر هایی که اعلام کردی حرف های یک نفر هستند که در دو خبرگزاری منتشر شده و از زبان خود فرد است.[/quote]

پانزر جان! برادر گلم! fi_lone_ranger درد و بلات بخوره تو سر اون اوبامای عوضی! :oops: برخلاف تصور بیشتر دوستان که ذخایر اورانیوم ایران ناچیز هستند بیش از 3 درصد از ذخایر اورانیوم جهان در ایران است! که فکر می کنم بیش از نیاز داخلی باشه! ولی باید خاطر نشان کنم که ما قادر به بهره برداری از کل این 3 درصد نیستیم! یک چیز دیگه! الان ما روی ذخایر اورانیوم ونزوئلا و یک کشور آفریقایی که اسمش رو نمی خوام بیارم دست گذاشتیم! :( فکر می کنید ایران عاشق چشم و آبروی اون چاوزه؟ :|[/quote]


اخرش باید رفاقت با این بولشویک ها به یک دردی بخوره :(
من هم اسم چندتا بیشتر رو نشنیدم کلا ایران 1500 تا معدن داره اخه :o
لیچ جان منبع موثق تر بیار نه دمش رو fi_lone_ranger

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
برادر یک پست جدید اون بالا زدم بخون اگر قانع نشدی راجبش بیشتر بحث می کنیم! fi_lone_ranger

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
بنده در این مورد یه سرچ کوچولو کردم
گفتم شاید خودتون بخونید مفید باشه(من خوردم هنوز نخوندمش)

منابع بي پايان "اورانيوم" در ايران
دفتر پژوهش و بررسيهاي خبري:بنا بر اعلام رسمي سازمان انرژي اتمي ايران،400 معدن اورانيوم در سرزمين زرخيز ايران شناسايي شده اند که سبب خواهند شد نسلهاي آتي ايرانيان نيز از مواهب انرژي هسته اي بهره مند باشند.

در همين رابطه نشريه "The E cho of IRAN" چاپ لندن در شماره 12 ژانويه 1989 خود در مورد ارزش ذخاير اورانيوم ايران مى نويسد:«پس از 5 سال جست وجو در منطقه ساغند يزد، کارشناسان به ذخاير اورانيوم بيش از 3 هزار تن و موليبرنوم 4 هزار تن دست يافته اند... اعلام شده که تاکنون بين 50 تا 100 ميليون دلار در اکتشاف اين معادن سرمايه گذارى شده است و افزايش سرمايه گذارى به ميزان 300 ميليون دلار ديگر در خلال دهه 90 ، استخراج و صدور آنها را به ارزش تخمينى 150 ميليارد دلار امکان پذير خواهد ساخت.»
علاوه بر معادن مذکور معادن جديدى نيز کشف گرديده است، معدن اورانيوم بندرعباس در مقايسه با ساقند يزد معدنى روباز است و از اين نظر سرمايه گذارى اندکى را براى هزينه جمع آورى و انتقال سنگ معدن دربرمى گيرد، ميزان ذخاير انبوه اين معدن به سهولت قابل محاسبه نيست، و ابعاد اين معدن هنوز به طور کامل شناسايى نشده است. اما شناسايى هاى اوليه حکايت از ذخاير قابل توجه در اين معدن دارد.
در همين حال کارشناسان سازمان انرژى اتمى در حال برنامه ريزى براى شناسايى جامع از ذخاير اورانيوم کشور هستند که پيش بينى مى شود در آينده اي نه چندان دور سرمايه گذارى وسيعى را در نقاط مختلف کشور شاهد باشيم. بنا بر اعلام رييس سازمان انرژي اتمي ايران منابع آتي اورانيوم ايران از آذربايجان، شمال خراسان، مرکز ايران و بندرعباس استخراج و فراوري خواهند شد.طبق محاسبات فني به عمل آمده ميزان ذخاير شناسايي شده اورانيوم ايران در معادن بندرعباس، يزد و اردبيل بيش از 36 هزار تن است. البته به جرأت مي توان گفت در صورت جست وجو جهت کشف معادن اورانيوم ، ايران داراي صدها معدن بالقوه اورانيوم است هرچند که ذخاير معادن کشف شده در ايران به اندازه اي هست که تا دهها سال ملت ايران از تأمين ماده معدني اورانيوم براي تهيه سوخت دغدغه اي نخواهد داشت که اين پديده شرايط ممتازى را براي ايران از نظر ذخاير اورانيوم در سطح بين المللي رقم خواهد زد.
اما اين همه ماجرا نيست.ايران هم از لحاظ منابع اورانيوم در شرايط منحصر بفرد و ممتازي قرار دارد و هم در شيوه هاي فراوري و غني سازي اورانيوم به فناوري منحصربفردي دست يافته که بهره وري معادن کنوني را تا حد زيادي افزايش داده است و به همين دليل است که دستيابي دانشمندان جوان ايراني به شيوه جديدي براي به دست آوردن مقادير بزرگتر و عظيم‌تر کنسانتره اورانيوم، از معادن اورانيوم در معادن ساغند يزد باعث حيرت محافل غربي شده است.در همين رابطه رويترز نوشت: استفاده از تکنيک بيوتکنولوژي که براي توليد کيک زرد به کار مي‌رود، باعث کاهش هزينه و افزايش بازدهي توليد کيک زرد يا اکسيد اورانيوم کنسانتره مي‌شود که درواقع مرحله اول توليد چرخه سوخت است .
رويترز به نقل از تلويزيون ايران گزارش داد: مرحله اوليه توليد چرخه سوخت است، از اين پس با اين تکنيک بيوتکنولوژي توليد خواهد شد.روش پيشين براي تهيه کنسانتره اورانيوم بکارگيري اسيدهاي آلي جهت محلول کردن اکسيداورانيوم بود، که بکار گيري اين نوع اسيدهاي آلي باعث وارد شدن مواد تجزيه‌ناپذير آنها به چرخه محيط زيست و تخريب آن مي‌شود. اما استفاده از باکتري‌هاي و تکنيک بيوتکنولوژي تجزيه اين مواد را آسان مي کندو آسيبي به محيط زيست وارد نمي سازد.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
خوب هادی جان گرامی با توجه به خبر خودتون ما به اندازه کافی ذخایر اورانیوم داریم! البته بیش از 1600 تا! بازهم می گم! fi_lone_ranger

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.